Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Kitiltotta az állatszaporítókat a Jófogás

2020.05.13. 12:07

A Jófogás.hu apróhirdetési oldal a tavalyi szigorítást követően április elejétől folyamatosan és végleg törli az állatszaporítók hirdetéseit, ezzel szeretnék felhívni a figyelmet a szaporítók tevékenységének súlyos következményeire - közölte a cég. A szaporítók tevékenysége a folyamatos fedeztetés miatt gyakran genetikai rendellenességekhez, ezáltal pedig fiatal korban jelentkező, akár halálos kimenetelű betegségekhez vezet. 

Az állatszaporítás itthon komoly probléma, sajnos nem tiltja egyértelmű jogszabály. De az állat szükségtelen bántalmazása, illetve az öröklődő betegségben szenvedő állategyed tenyésztése, szaporítása állatkínzásnak minősül, ez pedig a legtöbb szaporító általános tevékenységét jelenti, és sajnos sok szaporító próbál védtelen kisállatok kínzásából megélni. Több cikkünkben is foglalkoztunk már a témával. 

Ezentúl ezek lesznek a feltételek a Jófogáson:

  • Csak az a kutya/macska nevezhető a hirdetésben fajtatisztának, ami igazolhatóan törzskönyvezett vagy származási lapja van, ezt a tényt a hirdetésben fel kell tüntetni.
  • Kutya, macska, vadászgörény esetén az állat 8 hetes kora előtt nem választható el az anyjától, ezért a weblapon tiltott 8 hetesnél fiatalabb állatot hirdetésben szerepeltetni, kivéve, ha a hirdető megjelöli, hogy az állat csak a 8 hetes korbetöltése után vehető át.
  • Kutya tulajdonjogát átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochippel) történő megjelölése után lehet. A mikrochip rendelkezésre állását, illetve adott esetben annak tényét, hogy a mikrochip behelyezésének költsége a vásárlót terheli, fel kell tüntetni a hirdetésben.
  • Ha a jogszabály előírja, illetve az állat ilyennel rendelkezik, a hirdetésben fel kell tüntetni a kisállat egészségügyi könyv rendelkezésreállásának tényét.
  • Fel kell tüntetni a hirdetésben, hogy az állat kapott-e veszettség elleni oltást, valamint az ennek igazolására szolgáló dokumentumok meglétét.
  • Ha az állatot nem magánszemély, hanem tenyésztő hirdeti eladásra, a kennel nevét és a hivatalos kapcsolattartó elérhetőségét fel kell tüntetni a hirdetésben.
  • Kutya, macska, és egyéb kedvtelésből tartott kisállat csak pénzért és örökbefogadásra hirdethető, termékre nem cserélhető.

"Azt egyértelműen látjuk, hogy a szigorítás óta kimagaslóan megugrott az ingyen örökbefogadható kisállatok aránya. Reméljük, hogy a közeljövőben egyre több menhelynek biztosíthatunk nagy elérésű, ingyenes online felületet is” – mondta Palocsay Géza, a Jófogást működtető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője.