Rémhírterjesztés miatt vittek el a rendőrök egy gyulai ellenzékit is

2020.05.13. 12:40

A 64 éves szerencsi férfihez hasonlóan ismét rémhírterjesztés miatt tartóztatott le a rendőrség egy gyulai ellenzékit, írja a Magyar Narancs. Csóka-Szűcs Jánosért, a gyulai Kossuth Kör helyi vezetőjéért öt rendőr ment ki két autóval. A vád szerint a férfinál egy gyulai Facebook-csoportban írt posztja miatt tartottak házkutatást és foglalták le többek között a számítógépét és mobiltelefonját.

A vád szerint Csóka-Szűcs kifogásolt bejegyzése pont azon az április 20-án történt, amikor Gyulán a Hadházy-féle dudálós demonstrációt tartották az embertelen kórház-átszervezések és járványügyi titkolózás ellen. A Magyar Narancs szerint a férfire azért küldték rá a rendőröket, mert

a gyulai autós felvonulásról Hadházy Ákos írt a saját közösségi oldalán, majd ezt egyetlen mondat hozzáfűzésével megosztotta Csóka-Szűcs a „Gyulai cenzúramentes csevegőn”. Ez az egy mondat így szólt: „Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat.”

Ezzel a rendőrség szerint veszélyhelyzetben veszélyeztette a védekezés hatékonyságát, bármit is jelentsen ez. Csóka-Szűcs nem is érti, mit veszélyeztet egyáltalán, hiszen Kásler Miklós annak idejét a gyulai kórházat minősítette járványkórházzá, felszabadítva 1200 ágyat, azonban április 20. előtt és után is kongott a kihasználatlanságtól az intézmény.

Megkérdezték, tagja-e valamilyen pártnak

A férfi a 444.hu-nak személyesen is felevenítette a történteket:

Reggel hat óra után csöngettek valamivel, arra ébredtünk a felségemmel. Több rendőr és civil autó is volt, rengeteg rendőr. Azt mondták házkutatást tartanak, a laptopomat, a telefonomat és egy pendriveot foglaltak le. Azt mondták, hogy bevisznek kihallgatni, hét órakor már a rendőrségen voltunk.

Csóka-Szűcs szerint a rendőrök eljárása „korrekt” volt, megkérdezték, hogy kérjenek-e neki ebédet és van-e szüksége valamilyen gyógyszerre. Azonban a férfi azt már egyáltalán nem tartotta korrekt eljárásnak, hogy a gyulai rendőrkapitányságon tartott kihallgatáson

megkérdezték, hogy tagja vagyok-e bármilyen pártnak vagy szervezetnek

De arról többszöri kérdése ellenére sem tájékoztatták, hogy pontosan miért indult vele szemben eljárás, feljelentette-e őt valaki a Facebook poszt miatt. Csóka-Szűcs egyébként a Momentum pártoló tagja, a tavalyi önkormányzati választáson egyéni képviselőként indult is, és Cseh Katalin és Donáth Anna EP-képviselőket nevezte meg értesítendő személyekként, de szerinte a rendőrök nem keresték meg a politikusokat.

Végül négyórás kihallgatás után elengedték, de mivel feleségének nincs jogosítványa, a rendőrök pedig nem vitték haza, ezért

szép lassan, a kerítések mellett meg-meg állva hazasétáltam.

Az eljárásnak nincs vége, mivel a lefoglalt eszközöket a rendőrség még vizsgálja, és a további intézkedésekről az ügyvédjén keresztül értesítik. Csóka-Szűcsöt nem lepte meg a „politikai eljárás”:

Nem először történik velem ilyen. 1987-ben egy páran nem a párt hivatalos március 15-i rendezvényére mentünk, hanem a Petőfi-szoborhoz. Pont ugyanígy vittek el utána bennünket a rendőrök. Azóta eltelt több mint 30 év, de úgy tűnik nem változott semmi. A nagyapám miatt a Rákosi-rendőrség tartott házkutatást, nálunk, nálunk a család ehhez hozzá van szokva.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás