Az LMP és a Párbeszéd szerint a Fidesz kiherélte a klímavédelmi javaslatokat

2020.05.14. 13:36 Módosítva: 2020.05.14. 13:37

A Fidesz ellopta és kiherélte az LMP által kezdeményezett közös ellenzéki országgyűlési határozati javaslatot, amely az éghajlatváltozási veszélyhelyzetből fakadó legfontosabb feladatokat jelölte ki, közölte online sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.  

Az MTI tudósítása szerint Schmuck azt kérte a kormánypártoktól, hogy ne szavazzák meg a javaslat kiüresítését, amelyre előterjesztőként rá sem ismer. A változtatás lényege ugyanis az, hogy a kormánynak semmilyen komoly feladatot, célkitűzést nem kell vállalnia az éghajlatváltozás megfékezése érdekében, mondta az LMP-s politikus. A kormány az Európai Unió szigorú célkitűzéseinél lényegesen csekélyebb vállalást tesz a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése vagy a megújuló energia arányának növelése érdekében.

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese
Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Schmuck szerint a kormány még mindig „zöldnek hazudja az atomenergiát”, a drága és veszélyes paksi beruházást erőlteti , klímatörvénycsomagja pedig továbbra sem lesz az országnak – sorolta kifogásait. Schmuck Erzsébet a megtévesztés iskolapéldájának nevezte a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervét, mert az szerinte az az éghajlatváltozás szempontjából nem sokat ér.

Az LMP társelnöke emellett egy „zöldminisztérium” felállítását sürgette, valamint hogy azonnal kezdődjön meg a különböző ágazatok klímaalkalmazkodási és cselekvési terveinek a kidolgozása.

Nem szavazza meg a Párbeszéd frakciója az általa benyújtott klímavédelmi törvényjavaslatot, mert az a párt szerint legyengített és kiüresített formában kerül majd a parlament elé,  mondta online sajtótájékoztatóján Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese. Tordai szerint habár a törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésén tárgysorozatba veheti az indítványt, de azt a Fidesz eddig benyújtott módosító javaslatai már kiherélték és kibelezték.

A Párbeszéd által meghatározott négy célból a kormánypárti módosító javaslatok hármat elvetettek, így egyedül a 2050-re kitűzött klímasemlegesség maradt benne az iratban. Nemcsak a célokat üresítették ki, de az eszközrendszert is, mert a korábban rögzített 14 pontos komplex intézkedéscsomagból tízet a Fidesz „egyszerűen kidobott” – fogalmazott Tordai. Ezek helyett három, olyan fideszes elképzelést „hegesztettek be”, amelyeknek semmi érdemi hatásuk nincsen a klímavédelmi politikára, mondta a politikus.

A Tordai által 2019 augusztusában benyújtott eredeti javaslat a klímavészhelyzet kihirdetése mellett kötelezte volna a kormányt „a rövid, közép- és hosszú távú klímavédelmi és klímaalkalmazkodási intézkedések kidolgozására és megvalósítására”, és 2050-re célul tűzi ki Magyarország számára a teljes klímasemlegességet, a nettó nulla üvegházhatású gáz kibocsátását.