Közveszéllyel fenyegetés miatt vádat emeltek egy 22 éves, álhírt gyártó férfi ellen

2020.05.14. 10:42

A köznyugalmat súlyosan megzavaró közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy 22 éves Nógrád megyei férfival szemben, aki azt híresztelte, hogy a szomszédos település az új koronavírus-járvány epicentruma, közölte a vádhatóság.

A vád szerint a fiatal férfi március 17-én, 18 és 19 óra között, a lakóhelyén, a számítógépén átszerkesztette egy hírügynökség cikkét annak fejlécét használva, ezzel azt a látszatot keltette, hogy egy kórházi főorvos szerint a szomszédos településen van a koronavírus „epicentruma”, így aki teheti, ne menjen az utcára. A hamisított cikk szerint egy súlyosan fertőzött férfi érkezett a faluból a kórházba, így aki a környezetében volt, az nagy eséllyel megfertőződhetett.

A vádlott ezt követően az átírt cikket telefonjával továbbította a szomszédos faluban élő ismerősének, aki az általa valósnak hitt hírt tovább küldte, a valótlan információ pedig az interneten néhány óra alatt elterjedt.

A lakosságban ezáltal kialakuló ijedtség és esetleges pánik megelőzése érdekében a település polgármesterének cáfoló nyilatkozatot kellett kiadnia a település közösségi oldalán, illetve hivatalos weboldalán, írja az ügyészségi közlemény. A vádhatóság szerint a vádlott tudomással bírt arról, hogy az általa szerkesztett, és az interneten továbbított hír valótlan: az általa megjelölt kórházban nem dolgozott olyan nevű orvos, mint akire cikkében utalt, továbbá koronavírus megbetegedésben szenvedő beteg sem volt ekkor még Nógrád megyében.

Az elkövető a cselekményével közveszéllyel járó esemény bekövetkezésével fenyegetett, amely fenyegetés – tekintettel az új koronavírus-világjárványra – a köznyugalmat súlyosan megzavarta

– írta a Balassagyarmati Járási Ügyészség, amely a felelőtlen fiatal felnőttel szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta vádiratában.

Arról már beszámoltunk, hogy a rendőrség eddig

  • 87 eljárást indított rémhírterjesztés és
  • 27-et közveszéllyel fenyegetés miatt a járványhelyzet ideje alatt.

Jelenleg 38 eljárás van folyamatban, 6 ügy már ügyészi szakaszban tart, a nyomozások során összesen 16 gyanúsítottat hallgattak ki. Ugyanebben a szövegben leszögezik: ezekben az ügyekben a rendőrség figyelembe veszi az ügyészség által megfogalmazott álláspontokat.

A rendőrség valamennyi, így a szerencsi és a gyulai ügyben is tudomásul veszi az ügyészség álláspontját, konkrét esetekben hozott döntését, és mindezekre figyelemmel alakítja további gyakorlatát

– írták az elmúlt napok legnagyobb visszhangot kapó eseteire utalva.