Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Engedélyezi a kormány a nyári napközis gyermektáborokat

2020.05.14. 11:20

Az a kormány terve, hogy lehetnek nyáron gyermektáborok

- válaszolta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón a Hír Tv kérdésére.

Hozzátette, Egyelőre csak arról született döntés, hogy meg lehet tartani a napközis táborokat. Hónap végén döntenek az ottalvós táborokról is.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár készítette elő a javaslatot a nyári táborokról, amiről szerdán döntött a kormány. „A legtöbb családban téma, hogy a gyerekek mehetnek-e majd nyári táborokba. A kormány megbízásából igyekszem ezt a kérdést a lehető legalaposabban körbejárni, és megfelelő javaslatot tenni. A sok egyeztetés mellett az Önök véleményét is megköszönöm!” - ezzel a felhívással fordult Facebookon követőihez Novák múlt héten. 

Pár nap alatt TÖBB MINT 27 EZREN SZAVAZTAK FACEBOOK-OLDALÁN, A SZAVAZÓK 72 SZÁZALÉKA azt szerette volna, hogy LEGYEN TÁBOR, DE VÉDŐINTÉZKEDÉSEKKEL.

Április végén írtunk a táborok bizonytalan helyzetéről. Akkor már több szervező is megnyitotta a jelentkezési felületet, de egészen eddig nem lehetett biztosra tudni, mi lesz a táborok sorsa.

"Táborszervezőkként üdvözöljük, hogy lehet idén nyári napközis táborokat tartani, és egyúttal várjuk a táborozásra vonatkozó részletes intézkedéseket, valamint az ottalvós táborokkal kapcsolatos döntéseket" - írják közös közleményben a Funside, a People Team és a Zoo Tábor vezető táborszervezői.

Hangsúlyozzák, kiemelten fontosnak tartják a gyerekek és a tanárok, valamint a táboroztatók maximális védelmét, éppen ezért várják a táborokkal kapcsolatos részletes szabályozást is. "Magunkra nézve addig is külön ajánlásokat fogalmazunk, amelyeket aztán közzé teszünk, hogy az ország bármely táborszervezője használhassa őket - fogalmaznak a táboroztatók. - "Azt gondoljuk, hogy a megfelelő intézkedések mellett ottalvós táborok megtartására is van esély idén nyáron, amennyiben ezt a járványügyi helyzet is megengedi. Várjuk, hogy erről is hamarosan döntés szülessen.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy az ottalvós táborok esetében az azok megtartásához szükséges előkészítő folyamatok még több időt vesznek igénybe, valamint a szülőknek is elengedhetetlen a tervezhetőség, ezért a gyerekek, szüleik és a táboroztatók érdekében bízunk a minél előbbi döntésben.

„Rohamra számítunk, ezt előre jeleztük is a táborszervezőknek. Már az elmúlt két hétben látszott, hogy bizakodóak a szülők, megnőtt a látogatottság és a táborjelentkezések száma is, de a nagy roham még csak most várható. Egyszerre szeretne most mindenki tábort foglalni” – reagált a bejelentésre Tóth Béla is, a Taborfigyelo.hu portál vezetője .

Úgy számol, hogy nagyjából 150 ezer gyermeket szeretnének beiratni a nyári táborokra. "A szülők egy részének ki kellett vennie a szabadságát a március óta tartó időszakban, akinek pedig még maradt pár kivehető nap, azoknak nem feltétlenül engedélyezi a munkaadója" - tette hozzá. Szerinte érdemes minél előbb foglalni, mert a kínálat is kisebb, mint tavaly, így az olcsóbb táborok turnusai idén még hamarabb telhetnek be, mint általában.

A Nemzeti Népegészségügyi központ már áprilisban tájékoztatást tett közzé honlapján a táborokról. Ebben azt írták, ha lesznek táborok, több megelőző intézkedést is meghatároznak, amelyekkel megakadályozható a járvány terjedése. Ezek betartására "különös figyelmet kell majd fordítani a tábor működtetése során" - tették hozzá.