Nóra, Lili
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Sokan nem tudják, hogy kell viselkedni a természetben

2020.05.14. 15:26

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet az elmúlt hetek rossz tapasztalatai miatt közleményt adott ki arról, hogy hogyan kell viselkedni az embereknek a természetben. 

Azt írták, mivel a koronavírus-járvány miatt a közösségi terek (parkok, játszóterek, sportpályák) látogatása korlátozott vagy nem lehetséges, sokan a természetbe mennek ezek helyett. A kirándulóknak azonban tudniuk kell azt is: ha nem viselkednek a természetben (ami szinte minden esetben vadászterület is) felelősen, veszélyeztetik annak élővilágát, a vadállományt, az okszerű és tervszerű vadgazdálkodást.

Azt tapasztalták, hogy a természetjárók az elmúlt hetekben a korábbinál jóval gyakrabban térnek le az utakról, művelt mezőgazdasági területen bukkannak fel, sokszor sötétedéskor vagy azután is a vadászterületen tartózkodnak. Mindez több problémát is okozhat:

  • A vadállomány a jelenlegi, szaporodási időszakban a legsérülékenyebb. Igaz ez úgy a mezei nyúl, a fácán, mint az őz és a gímszarvas esetében. Az élőhelyek indokolatlan zavarása (különösen a szabálytalanul, póráz nélkül sétáltatott illetve elkóborolt vagy kóbor kutya) kárt okozhat a szaporulatban.
  • Jelenleg a vadgazdálkodók egyik legfontosabb feladata a vaddisznóállomány gyérítése, az afrikai sertéspestis (ASP) terjedésének megakadályozása, ami betegséget egyébként a vaddisznó lakta területekről a kirándulók is tovább vihetik. Ennek megelőzése, mert az ASP a házisertés-állományt is veszélyeztetheti.
  • A háborítatlan erdők és bokrosok napközbeni bolygatása könnyen balesetveszélyhez vezethet, mert a megriadt vad gyakran forgalmas utak felé, azokon keresztül menekül.

Azt írják, megértik, hogy a hetekig tartó bezártság után az emberek szabadban szeretnének pihenni, de azt kérik, az alábbiakat minden természetjáró tartsa be:

  • Ne térjenek le az utakról, ösvényekről!
  • Ne hangoskodjanak, különösen a kevésbé népszerű, látogatott kirándulóhelyeken, ne zavarják feleslegesen a vadon élő állatok nyugalmát!
  • Ha állatot észlelnek, ne közelítsék meg, hagyják elmenekülni! (A hazai erdőkben és mezőkön élő állatfajok szinte minden esetben kerülik az ember közelségét.)
  • Ha bármilyen faj kicsinyére – például őzgidára, szarvasborjúra – bukkannak, szintén ne menjenek a közelébe, és semmiképp ne érintsék meg! (Ezek az állatok nem sérültek vagy betegek. További részletek ebben a közleményben.) Ráadásul vadmalac esetében a kicsinyét védelmező koca ránk támadhat és súlyos sérüléseket is okozhat.
  • Ha vadgazdálkodási vagy vadászati berendezést látnak (például etetőt, magaslest, csapdát), tartsák tiszteletben, hogy ezek a területen illetékes vadgazdálkodó tulajdonát képezik. Megrongálásuknak jogi következményei lehetnek.
  • Amennyiben kutyával kirándulnak, az ebet feltétlenül tartsák pórázon! Ellenkező esetben szabálysértést követnek el, de a kutya testi épségét is veszélyeztetik.
  • A kirándulásokat szervezzék úgy, hogy legkorábban a napkeltét követő egy órával lépjenek a természeti területre, és legkésőbb egy órával napnyugta előtt hagyják el azt! Így nem lesz átfedés a kirándulás és a vadászat időszaka között.