105-en haltak meg idősotthonokban koronavírus miatt itthon

32452677 1904d5ef8708b5310ec5414362673e01 o
2020.05.15. 17:40

Mülles Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a koronavírus-fertőzések és a halálesetek negyede idősotthonokban történt. Péntekre 3417 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma, újabb 6 krónikus beteg hunyt el, összesen 442 áldozata van a koronavírusnak.

A koronavirus.gov.hu-n később pontos adatok is megjelentek arról, hogy összesen hányan haltak olyanok, akik idősotthonban éltek. Részletesen felsorolják, hogy a fertőzöttek és a halottak hány százaléka lakott budapesti, illetve vidéki intézményben. 

Az adatok szerint eddig összesen 33 idősotthonban igazoltak koronavírus-fertőzést, ebből 13 budapesti, 20 vidéki intézmény. Több mint ezren fertőződtek meg ezekben: 807 fertőzött gondozott, 220 fertőzött pedig dolgozó. A fertőzöttek közül jelenleg 220 igényel kórházi ellátást, 234-en már meggyógyultak. Az idősotthonokban fertőzöttek 59 százaléka és az elhunytak 73 százaléka budapesti otthonokból került ki. 

Péntekig összesen 105-en haltak meg idősotthonokban koronavírus következtében. 

  • A budapesti Pesti úti idősotthonban 44-en, a Vázsonyi Vilmos idősotthonban 55 fertőzöttből 18-an, a Kamaraerdei úti idősotthonban pedig 45 fertőzöttből öten haltak meg. Ezek a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működnek. A civil fenntartású, közel hatszáz férőhelyes Olajág Otthonokban 51 fertőzöttet találtak, közülük kilencek haltak meg. Arra nem tér ki a kormányzati tájékoztató oldal, hogy a többi haláleset melyik otthonokban történt, csupán annyit írnak, hogy a főváros fenntartásában működő 8 intézményben 68-an haltak meg. 
  • A vidéki idősotthonokban összesen 20 haláleset történt: 6-6 seregélyesi és a mezőszilasi, 4-4 pedig a borsodnádasdi és az egyik zalaegerszegi idősotthonban. Utóbbiról Müller Cecília elmondta, hogy 38 lakónál és 13 gondozónál mutatták ki a vírust. 

A rendőrség kedden azt közölte, hogy foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indítottak nyomozást a Pesti úti otthon ügyében. A Pesti úti idősotthonnal kapcsolatban hetek óta folyik a vita, ki a felelős a történtekért. Először Müller Cecília célzott arra, hogy nem találtak mindent rendben a fővárosi önkormányzat kezelésében álló intézményben, majd Orbán Viktor miniszterelnök kezdte emlegetni Karácsony Gergely felelősségét, végül pedig a kormánypárti sajtó is nekiesett a főpolgármesternek, aki szerint pedig az állami szervek hibásak. Azóta megy a felelősség oda-vissza adogatása a két oldal között.

A Pesti úti idősotthonban, illetve annak kapcsán kialakult helyzettel korábban  ebben a cikkben   foglalkoztunk részletesen, az ügyben írt összes cikkünket itt találja.

(Borítókép: Beteget szállítanak el a Pesti úti idősek otthonából 2020. április 9-én. Fotó: Huszti István / Index)