Az operatív törzs ülése után tájékoztatót tartanak, élőben közvetítjük ma is.

Ezeket a kérdéseket küldtük el az operatív törzsnek:

  • Mi az operatív törzs álláspontja az iskolák és az óvodák újranyitásával kapcsolatban, mi a járványügyi indoka annak, hogy előbb az óvodákat kell kinyitni, ahogy azt a kormányfő nyilatkozta reggel a rádióban?
  • Mit javasolt az operatív törzs a kormánynak: hogy oldják fel Budapesten a kijárási korlátozásokat, valamint az üzletek, vendéglátóhelyek nyitva tartására vonatkozó korlátozásokat, vagy hogy tartsák fenn azokat?
  • A korábbi tájékoztatás szerint a fővárosi korlátozások feloldásának feltétele a budapesti idősotthonokban kialakult járványhelyzet alakulása. Hogyan változott az elmúlt 7 napban (az egyes napokon) az idősotthonokban, szociális intézményekben az új fertőzések és a halálozások aránya, hány új esetet regisztráltak az elmúlt hét napban, és hány intézményben?
  • Miben változtat a rendőrség a rémhírterjesztés gyanújával folytatott ügyekkel kapcsolatos gyakorlatán? Miután eddig a rendőrség személyes Facebook-oldalakra posztolt vélemények miatt járt el, és vont eljárás alá embereket rémhírterjesztés gyanújával, ilyen alapon Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő nagy nyilvánosság előtti "téves értelmezése" a budapestiek vidékre utazásáról, vagy éppen Gulyás Gergely szintén nagy nyilvánosság előtt tett kijelentése a kormányinfón tartózkodók fertőzési és fertőződési lehetőségeiről szintén rémhírkeltésnek minősülhetnek?
  • Az egyetemek országos átfertőzöttségi kutatásának eddigi eredményei alapján Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora kijelentette: nincs járvány Magyarországon. Az eredmények alapján indokolt fenntartani a járványügyi veszélyhelyzetet?
  • A két budapesti – illetve a további néhány vidéki – járványkórház kijelölése azt is jelenti, hogy az elmúlt hetekben felszabadított ágyakon újra fogadhatják a betegeket az intézmények? Egy újabb járványhullám esetén újra fel kell majd szabadítani ezeket az ágyakat?
  • Eddig hány beteget láttak el összesen a kiskunhalasi mobil járványkórházban, és hány fertőzött fekszik jelenleg az intézményben?

Az MTVA adását az RTL Klub segítségével közvetítjük.