Müller Cecília: Hétfőtől a felszabadított kórházi ágyak egyharmadát visszaadják

Képernyőfotó 2020-05-15 - 11.06.31.png
2020.05.15. 11:49 Módosítva: 2020.05.15. 11:55
A felszabadított kórházi ágyak egyharmadát visszaadják - az operatív törzs május 15-i tájékoztatója

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóját Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára kezdte, aki arról beszélt, hogy az adóadminisztráció csökkentésével is segítik a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat. Két intézkedést emelt ki:

  • Gyorsabb áfakiutalás, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 20 napon belül is kiutalhatják az áfát azoknak a cégeknek, amelyek erre jogosultak. 75 nap helyett 30 nap alatt kaphatják vissza az áfát a kis- és középvállalkozások. A megbízható adósnak számító kis- és középvállalkozások ennél is rövidebb idő alatt, akár 20 napon belül is visszakaphatják az áfát. 
  • Négy hónappal kitolják az adóbevallás határidejét, az intézkedéssel 600 ezer civil szervezetnek és több tízezer könyvelőcégnek segítenek. Öt adónemben (társasági adó, kisvállalati adó, energiaellátók jövedelemadója, helyi iparűzési adó, innovációs járulék) az adót csak szeptember 30-ig kell megfizetni, így a vállalkozások automatikusan jutnak többletforráshoz.

Újabb 37 magyar embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 3417 főre nőtt hazánkban a beazonosított fertőzöttek száma. Péntekre 6 krónikus beteg hunyt el, összesen 442 áldozata van itthon a koronavírusnak. 1287-en már gyógyultan távoztak a kórházból. Jelenleg 614 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és 46-an vannak lélegeztetőgépen, sorolta a számokat Müller Cecília országos tisztifőorvos.

„Azzal, hogy a korlátozások enyhülnek a vírus még itt van köztünk, ezért fontos, hogy a járványügyi higiénés szabályokat továbbra is betartsuk“ – hangsúlyozta Müller. Lehetővé válik viszont az egészségügyi ellátások bővítése, így hétfőtől újabb ellátásokat vezetnek vissza, amelyekről Kásler Miklós miniszter ma videókonferencián tájékoztatta a kórházak vezetőit:

  • május 18-tól indíthatók a nem népegészségügyi szűrővizsgálatok;
  • hétfőtől a fekvőbeteg-ellátásban a tervezett beavatkozások is elvégezhetők;
  • a koronavírus miatt kiürített kórházi ágyak egyharmada felszabadítható;
  • továbbra is be kell jelentkezni az orvoshoz,
  • az intenzív ágyak fenntartására továbbra is szükség van, hiszen a járvány még jelen van, ezért a járványügyi készültséget továbbra is fenn kell tartani;
  • a kúraszerű ellátások is visszavezethetők.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy prioritásként kell kezelni a szív- és érrendszeri megbetegedettek ellátását, melyet az Országos Kardiológiai Intézet koordinál.

Müller ma nem nyunyókáról, hanem a lelkielsősegély-szolgálatok világnapjáról tett említést. „Jól tudjuk, hogy tökéletes egészsége senkinek nincs, de amikor a lelki egészségünk meginog, akkor számos esetben segítségre lehet szükségünk.”

Aki most úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, vegye igénybe ezeknek a szolgálatoknak a nyújtó kezét. Nem vagyunk egyedül, csak ezt nem vagyunk képesek mindig átlátni

– mondta Müller, és megköszönte azok munkáját, akik ezekben az időkben is névtelenül nyújtanak segítséget.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa pedig arról számolt be, hogy egyre több hatósági házi karanténban lévő személyt tudnak elektromos úton ellenőrizni. Az applikációt eddig 641-en töltötték le, aktívan pedig összesen 551-en használják azt, ami még mindig elenyésző szám ahhoz képest, hogy jelenleg

összesen 10 954 hatósági házi karantén van érvényben. 

A rendőrök az elmúlt 24 órában Budapesten és Pest megyében 445 esetben intézkedtek, ebből 284 esetben figyelmeztetést, 117 esetben helyszíni bírságot, 44 esetben pedig feljelentést tettek. A veszélyhelyzet ideje alatt a rendőrség eddig összesen 50 343 esetben intézkedett szabálysértési ügyekben, mondta Kiss.

Az Index ma is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, ezekre lettünk volna kíváncsiak:

  • Mi az operatív törzs álláspontja az iskolák és az óvodák újranyitásával kapcsolatban, mi a járványügyi indoka annak, hogy előbb az óvodákat kell kinyitni, ahogy azt a kormányfő nyilatkozta reggel a rádióban?
  • Mit javasolt az operatív törzs a kormánynak: hogy oldják fel Budapesten a kijárási korlátozásokat, valamint az üzletek, vendéglátóhelyek nyitva tartására vonatkozó korlátozásokat, vagy hogy tartsák fenn azokat?
  • A korábbi tájékoztatás szerint a fővárosi korlátozások feloldásának feltétele a budapesti idősotthonokban kialakult járványhelyzet alakulása. Hogyan változott az elmúlt 7 napban (az egyes napokon) az idősotthonokban, szociális intézményekben az új fertőzések és a halálozások aránya, hány új esetet regisztráltak az elmúlt hét napban, és hány intézményben?
  • Miben változtat a rendőrség a rémhírterjesztés gyanújával folytatott ügyekkel kapcsolatos gyakorlatán? Miután eddig a rendőrség személyes Facebook-oldalakra posztolt vélemények miatt járt el, és vont eljárás alá embereket rémhírterjesztés gyanújával, ilyen alapon Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő nagy nyilvánosság előtti „téves értelmezése” a budapestiek vidékre utazásáról, vagy éppen Gulyás Gergely szintén nagy nyilvánosság előtt tett kijelentése a kormányinfón tartózkodók fertőzési és fertőződési lehetőségeiről szintén rémhírkeltésnek minősülhetnek?
  • Az egyetemek országos átfertőzöttségi kutatásának eddigi eredményei alapján Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora kijelentette: nincs járvány Magyarországon. Az eredmények alapján indokolt fenntartani a járványügyi veszélyhelyzetet?
  • A két budapesti – illetve a további néhány vidéki – járványkórház kijelölése azt is jelenti, hogy az elmúlt hetekben felszabadított ágyakon újra fogadhatják a betegeket az intézmények? Egy újabb járványhullám esetén újra fel kell majd szabadítani ezeket az ágyakat?
  • Eddig hány beteget láttak el összesen a kiskunhalasi mobil járványkórházban, és hány fertőzött fekszik jelenleg az intézményben?

Hiába, mert ma sem kaptunk választ a kérdéseinkre. A további újságírói megkeresésekre azonban így reagáltak:

  • A kiskunhalasi mobil kórháznak később is meglesz a létjogosultsága, egészségügyi intézményként fog funkcionálni. (Magyar Nemzet)
  • A gyerekek foglalkoztatása nagyon fontos. A Nemzeti Népegészségügyi Központ teljes körű ajánlást készít a táboroztatók és a szülők számára is a biztonságos táboroztatás érdekében. (Magyar Hírlap)  
  • Bármilyen találkozásról is legyen szó, fontos, hogy mindenki legyen egészséges. Ez az unokák, nagymamák és szülők érdeke is. Ezt mindenképpen szem előtt kell tartani, ha látogatni megyünk. (Inforádió, Ripost)
  • A játszóterek esetében arra fókuszálnak, hogy megfelelő higiénés és műszaki állapotban adják vissza azokat. A homokozóban lévő homokot érdemes cserélni, a szülőknél pedig jó, ha van törlőkendő, amivel a játékokat és a gyerekek kezét is át lehet törölni. (Ripost)
  • Az ORFK folyamatosan egyeztet a határmegnyitásokról az érintett, szomszédos hatóságokkal. Rövidesen újabb határátkelőket nyitnak meg. (Észak-Magyarország)
  • A két zalai idősotthonban a pozitív ápoltak egy részét kórházban ápolják, másik részét pedig elkülönítették. Mindkét otthonban folyamatos a fertőtlenítő nagytakarítás. (Zala Megyei Hírlap)
  • Medencék esetében azt javasolják, hogy legalább 4 négyzetméternyi vízfelület jusson egy fürdőzőre. (Kelet-Magyarország, Blikk)
  • Egyelőre nem tudni, mikor oldják fel a látogatási tilalmat az idősotthonokban. Azt viszont tudni, hogy a járványügyi rendelkezések azt a célt szolgálták, hogy a vírust ne lehessen továbbadni. (Mfor)