Orbán telefonon tárgyalt a kínai elnökkel

2020.05.15. 16:30

Telefonon tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-ping kínai elnökkel péntek délután - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Orbán Viktor megköszönte a segítséget, amit Kína a koronavírus-járvány megfékezéséhez nyújtott Magyarországnak. A megbeszélésen egyeztettek a járvány utáni gazdasági együttműködés legfontosabb kérdéseiről.

Az utóbbi idők egyik legfontosabb "együttműködése" a kínaiakkal egyébként a Budapest-Belgrád-vasútvonal építése, amely minden idők legnagyobb vasúti beruházása Magyarországon, összértéke 700 milliárd forint. Az állam 20 százalékot áll, a többi részéhez kínai hitelt használunk.

A projektet magyar részéről Mészáros Lőrinc cégcsoportja fogja lebonyolítani, Semjén Zsolt egyik salátatörvény-javaslatában pedig a beruházás szerződéseit tíz évre titkosítanák külgazdasági és külpolitikai érdekekre hivatkozva. Részletesebben itt írtunk a projektről, a keleti nyitás eddigi eredményeiről pedig ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.