Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Gulyás: Vasárnap éjféltől szűnnek meg a korlátozások Budapesten

gulyas
2020.05.16. 16:31

A kijárási korlátozások vasárnap éjfélkor megszűnnek Budapesten - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az M1 által közvetített bejelentésében. A miniszter sorolta, pontosan mit is jelentenek ezek a lazítások:

  • a másfél méteres távolságot meg kell tartani egymástól.
  • Az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön a maszk viselése kötelező. 
  • A közterületek, parkok és a szabadtéri játszóterek látogathatóak hétfőtől.
  • A 65 év felettiek 9-12 között látogathatják az üzleteket, mindenki más az ezen kívüli időszakban.
  • A piacok nyitvatartásáról és az időseknek fenntartott sávról a kerületi önkormányzatok rendelkezhetnek.
  • Az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban a teraszokat megnyithatják, bent viszont nem lehet fogyasztani. A védőtávolsághoz szükséges feltételekről az üzemeltetőknek kell gondolkodniuk.
  • A strandok, a szabadtéri múzeumok, a fürdők és az állatkert nyitva tarthat - bárki által korlátozás nélkül igénybe vehetők. 
  • A vendéglátóhelyeknek 2020. szeptember 1-ig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a teraszok után. Ezt azzal indokolta Gulyás, hogy óriási veszteségeket szenvedtek el ezek a helyek.
  • Az istentiszteleteket és miséket meg lehet tartani,
  • ahogy az esküvőket és a temetéseket is. Június 15-étől lehet lagzi is, ha 200 főnél kevesebben vesznek részt rajta.

A rendelkezéseket később, szombat este a Magyar Közlönyben is kiadták.

Gulyás Gergely tájékoztatója

Hétfőtől az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a rektor jogosult dönteni. Az egyetemi kollégiumok látogatása viszont továbbra is tilos. 

Gulyás azt mondta, hogy vidéken május 4-én enyhítettek a korlátozáson, de Budapesten május 18-ig tartották fenn a korlátozásokat. Mivel Budapesten az aktív fertőzöttek száma csökkent, úgy döntöttek, feloldhatják a fővárosi korlátozásokat. Ebben kikérték szakemberek és polgármesterek véleményét is. Gulyás köszönetet mondott a budapestieknek, hogy fegyelmezetten betartották az eddigi szabályokat, és jelezte, továbbra is szükség van a fegyelmezettségre.

Gulyás megerősítette Orbán pénteki kijelentését, miszerint ha nem változik a járványügyi helyzet, a kormány május végén a veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetését fogja kérni az Országgyűléstől.

Gulyás azután tartott bejelentést, hogy Orbán Viktor nem sokkal korábban Facebook-oldalán közölte: feloldják a budapesti korlátozásokat, és a fővárosi enyhítések mindig két héttel fogják követni a vidéki szabálylazításokat. 

Orbán arról is beszélt, hogy az első csatát a járvánnyal szemben "megnyertük", és Budapesten is csökkent az új megbetegedések száma.