Mit jelenthet a budapesti korlátozás feloldása?

DMARC20200509007
2020.05.16. 15:00

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette szombat délután, hogy feloldják a kijárási Budapesten a kijárási korlátozást, mivel a fővárosban is csökken az új megbetegedések száma.

Konkrétumok és időpontok nem hangzottak el ezzel kapcsolatban, de a facebookos bejelentésben Orbán annyit elmondott, hogy  a fővárosi enyhítések két héttel követik majd a vidéki szabálylazításokat.

Orbán Viktor bejelentése a fővárosi kijárási korlátozás feloldásáról

Az országos enyhítés - Pest megye és Budapest kivételével - május 4-én lépett hatályba, vagyis hétfőhöz képest két héttel ezelőtt. Ez alapján lehet következtetni, hogy mik lesznek a közeljövőben, valószínűleg hétfőtől életbe lépő enyhítések a fővárosban.

Amikor május 4-től vidéken enyhítettek, akkor az egész országra, kivéve Budapestre az alábbi rendelkezéseket hozták:

  • megnyithatnak az éttermek, szállodák, kávézók teraszai, kerthelyiségei. (Vagyis beülni még nem lehet Budapesten, csak a teraszokra kiülni.)
  • Az üzletek időkorlát nélkül kinyithatnak, de továbbra is megmarad az idősek védett idősávja (9–12 óra).
  • Kinyithatnak a strandok, szabadtéri fürdők, állatkertek, szabadtéri múzeumok.
  • A szolgáltatások korlátozások nélkül működhetnek.
  • A korábbi szabályok betartásával megtarthatóak a temetések, esküvők, istentiszteletek.
  • A magánegészségügyben feloldják a korlátozásokat. 
  • A közegészségügyben négy lépésben, fokozatosan oldják fel a korlátozásokat
  • A felsőoktatási intézmények a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben látogathatóak. A felsőoktatási intézmény kollégiuma hallgatók általi látogatása tilos.

Szombat délután négy után Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli bejelentést tesz, ezen várhatóan további részletek derülnek majd ki. 

(Borítókép: Fiatalok a Margit-szigeti kondiparkban 2020. május 9-én. A koronavírus-járvány miatt  lezárt szigetet ismét látogatható hétvégénként is. Fotó: MTI/Mónus Márton)