A pénzügyi stabilitása megőrzéséért kapott 1,2 milliárdos támogatást 5 település

2020.05.16. 10:31

Egy április közepi döntésével 1,2 milliárdos támogatást ítélt meg 5 településnek a kormány a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében.

  • A legnagyobb összeget, 438 millió forintot ebből Kisvárda kapta kötelező feladatainak ellátására,
  • 371 millióval toldották meg a helyi önkormányzat büdzséjét a szikszói iparterület fejlesztésére, és
  • 291 milliós mentőövet kapott Ács városa, hogy rendezni tudja tartozásait.
  • Kapott pénzt Pócspetri és Tarhos is.

Most a Népszava azt írja, Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője rákérdezett a Pénzügyminisztériumnál, miért pont ezek a települések kaptak támogatást. Tállai András államtitkár írásbeli válasza szerint:

a koronavírus-járvány okozta helyzetben különösen fontos az önkormányzatok pénzügyi stabilitásának megőrzése, az alapvető feladatot ellátó intézmények biztonságos üzemeltetése, illetve azon beruházások támogatása, amelyek eredményeként munkahelyek jönnek létre.

A lap emlékeztet arra, hogy Ács polgármestere a fideszes Szentirmai István, Kisvárdát a szintén kormánypárti Leleszi Tibor irányítja. Tarhos vezetője az ugyan független, de Fidesz által támogatott Kürti Sándor, aki 2014-ben még kormánypárti színekben nyert városában. Pócspetri polgármestere, Tamás György szintén független, a Népszava szerint a legutóbbi fellelhető hír szerint Semjén Zsolt társaságában avatott emlékművet.

Eközben a kormány korábban elvette az önkormányzatoktól a gépjárműadót, ingyenessé tette a parkolást most pedig az ötmilliárdnál nagyobb ipari beruházásokra is rátenné a kezét, adóbevételekkel együtt. Mindezek miatt több önkormányzat komoly megszorításokra kényszerült.