MSZP: Igazságtalan, hogy nem lesz felső korlátja a 13. havi nyugdíj összegének

2020.05.17. 20:43
Igazságtalannak tartja az MSZP, hogy nem határoznak meg maximális összeget a 13. havi nyugdíj kiutalására, az pedig, hogy többen jogosultak a juttatásra, „nem segít a gyógyszert kiváltani nem tudó nyugdíjasokon” – nyilatkozta az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának szocialista elnöke.

Ahogy arról beszámoltunk, Novák Katalin szombaton jelentette be, hogy a 2021-től fokozatosan, négy részletben, azaz évente egyheti összeggel visszavezetett 13. havi nyugdíj összegében nem határoznak meg felső plafont, és 150 ezerrel többen lesznek rá jogosultak, mint az eddig ismert 13. havi nyugdíjra.

Korózs Lajos szocialista képviselő, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke az ATV Híradójában beszélt a döntésről. Szerinte „borzasztóan igazságtalan”, hogy nem lesz felső korlátja a nyugdíjnak, és így „a 2-3 millió forintos havi nyugdíjjal rendelkezőnek is” ugyanúgy kifizetik ezt az összeget, mint annak, „aki 50 ezer forintos nyugdíjból él, és csak 50 ezer forintnak az egyheti ellátását fogja kapni”. Hozzátette: „Az éhező vagy gyógyszert kiváltani nem tudó nyugdíjasokon nem segít, hogy többen kapnak 13. havi nyugdíjat”, szerinte inkább 6,5 százalékos nyugdíjemelésre és az alacsony nyugdíjak felzárkóztatására lenne szükség.

Megszólalt Simonovits András nyugdíjszakértő, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa is, aki szintén hibásnak tartja a plafon nélküli 13. havi nyugdíjat. Szerinte „ez egy végzetes döntés”: úgy véli, „sokkal ésszerűbb lenne egyösszegűt fizetni mindenkinek, vagy ha az túl erős, akkor maximalizálni hasonlóan, mint a nyugdíjprémiumot, 100 vagy 150 ezer forintban.”

Simonovits szerint azért is igazságtalan a rendszer, mert a 13. havi nyugdíj mögött már nincs járulékfizetés, ami azt jelenti, hogy az állam a költségvetés terhére fizeti ki a plusz juttatást.