Petíció indult az augusztus 20-i tűzijáték eltörléséért

AVP 1339
2020.05.18. 12:28 Módosítva: 2020.05.18. 16:24

Az augusztus 20-i tűzijáték eltörléséért indult petíció szabadaHang felületén, két nap alatt már több mint 23 ezer ember írta alá a nyilatkozatot. 

„A pandémia utáni újrakezdést szerintem sokkal jobban szimbolizálná, ha lemondanánk erről a grandiózus pénzégetésről, és valami újat találnánk ki, amivel valóban méltóképp tudnánk ünnepelni a magyar állam születésnapját.

Az erre szánt grandiózus összeget pedig azoknak a megsegítésére használnánk, akiknek most nagy szüksége van erre”

– írja a petíció oldalán Homonnay Gergely író, újságíró, tanár, a tiltakozás szervezője, aki korábban már jó néhány tüntetésen is felszólalt. 

Pénteken írtunk arról, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát szeretné megszervezni augusztus 20-ára. Idén az is új lesz, hogy már egy nappal Magyarország születésnapja előtt és egy nappal utána is rendezvények tucatjain lehet majd részt venni. 

Egy szolidaritási alapba tenné a tűzijátékra szánt pénzt a Momentum 

A civilek mellett a Momentum is tiltakozik a grandiózus tűzijáték ellen. Szerintük ha a vírus le is vonul addigra, a gazdasági hatásai még biztosan tartani fognak. „Több százezer munkanélkülit, így több millió magyart hagy maga után komoly megélhetési válságban a vírus” – írták vasárnap Facebook-oldalukon.

Ilyen körülmények között egy felelős kormány nem dobhat ki több százmillió forintot ünnepségekre, egy fillért sem fordíthatunk pár perces szórakozásra!

Azt szeretnék elérni, hogy idén ne tartsa meg a kormány az augusztus 20-i fővárosi ünnepségsorozatot, hanem az erre szánt összegből egy szolidaritási alapot hozzanak létre. 

A Magyar Szolidaritás Alapjából több tízezer nehéz helyzetbe került embernek tudnánk segíteni, ezzel pedig indirekt módon az egész magyar gazdaság új lendületet kaphatna egy súlyos válság közepén

– fogalmaznak posztjukban.

Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője online sajtótájékoztatón kifejtette, hogy olyankor akar a kormány tömegrendezvényt tartani, amikor a járvány kimenetele még kétséges, és azt sem lehet tudni, hogy augusztusban milyen szabályok lesznek érvényben. Szerinte felelőtlenség ilyenkor nagyszabású rendezvényt tervezni.

Az MTI összefoglalója szerint a szocialista politikus felszólította a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra az augusztus 20-i tűzijáték és rendezvénysorozat költségvetését. Szerinte a pénzt a járványhelyzet enyhítésére, szociális támogatásokra kéne fordítani, nem "irracionális ünnepségekre". 

(Borítókép: Tűzijáték Budapesten, 2018. augusztus 20-án. Fotó: Szilágyi Anna / Index)  • Tippek
  • Személyi kölcsön