Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Feljelentést tesz a budavári önkormányzat a Red Bull Air Race ügyében

2020.05.18. 16:18 Módosítva: 2020.05.18. 17:29
Hűtlen kezelés gyanúja miatt tesz feljelentést az I. kerület a 2015 és 2018 közötti Red Bull Air Race versenyek közterülethasználati kedvezményével kapcsolatban, jelentette be az önkormányzat.

A Red Bull Air Race rendezvénysorozat közterülethasználati díjának elengedésével a számítások szerint 135 millió forinttal károsította meg 2015 és 2018 között az előző önkormányzati vezetés a Budavári Önkormányzatot – jelentette be V. Naszályi Márta polgármester.

Az önkormányzat megvizsgálta a versennyel kapcsolatos papírokat, és a következőkre jutott:

  • Az akkor Dr. Nagy Gábor Tamás vezette Budavári Önkormányzat magánrendezvényként engedélyezte a Red Bullt Air Race-t, ennek ellenére 90%-os közterülethasználati kedvezményt biztosítottak számukra, arra hivatkozva, hogy ez egy közcélú rendezvény. Így olcsóbb díjtételt számoltak ki árusításra és a parkolóhelyekre is.
  • A Red Bull minden alkalommal 5 napra kért, ehhez képest minden évben csak 2 napra kapott engedélyt. Ez azt jelenti, hogy 5 nap helyett csak 2 napi közterületi díjat kellett fizetnie és a további napokon engedély nélkül foglalta el 29 ezer négyzetméternyi közterületet.
  • A rendezvény több helyen nem biztosította a menekülőutakat és a megfelelő átjárást sem.
  • A négy alkalom közül háromszor nem kellett kérnie közterülethasználati kedvezményt a Red Bull Air Race-nek, mert azt automatikusan megkapta a Nagy Gábor Tamás által vezetett önkormányzattól.

Az előző önkormányzat a számítások szerint évi 39 millió forint kedvezményt adott a Red Bullnak. A jelenlegi vezetés számításai szerint, figyelembe véve azt, hogy a Clark Ádám tér és a Szilágyi Dezső téren árusítás is folyt, a kereskedelmi célúnak minősítés esetén fennálló díjkülönbözet 135 millió forint. Ha az egész rendezvényt kereskedelmi célú eseményként vesszük alapul, minden közterület használata a vásárokra vonatkozó magasabb díjtétel szerint 577 millió forint – mondta V. Naszályi Márta.

A polgármester hozzátette: a Budavári Önkormányzat új vezetése nem ad ilyen típusú kedvezményeket, támogatásokat reklámcélú rendezvényekre. 

Frissítés:

Az előző vezetés az I. kerületi Fidesz közösségi oldalán reagált a bejelentésre. Eszerint V. Naszályi Márta úgy állt kamerák elé, hogy fogalma sem volt, javarészt fővárosi tulajdonú területekről beszél. Több milliós elmaradt haszonról, több ezer négyzetméterről, kereskedelmi tevékenységekről mesélt, csupán azt felejtette el megemlíteni, hogy mindez a főváros tulajdonába tartozó területeken zajlott, amelyért a rendezvény szervezői a fővárosnak fizették meg a közterület-használati díjat, írták.

A bejegyzés szerint a rendezvény szervezői – a jogszabályoknak megfelelően – minden évben elkészíttették a rendőrség és a katasztrófavédelem által jóváhagyott menekülési tervet, mely több I. kerületi tulajdonú utcát érintett. Ezeken a területeken sem program, sem kereskedelmi tevékenység nem zajlott. Ezeket a területeket a nézők biztonságos menekítése érdekében forgalomtól lezártan, szabadon kellett hagyni. Ilyen esetben az érintett útszakaszokon az autókat elszállítják, az ott lakók nem parkolhatnak a házaik előtt, így az engedély kiadásakor minden évben a lehető legrövidebb időintervallumot engedélyezett a Budavári Önkormányzat, a kért öt nap helyett csupán kettőt, hogy minél kevesebb kellemetlenséget okozzon a rendezvény a lakóknak. A menekülési útvonalak közterület-foglalásáért – a hatályos rendeletnek megfelelően – 90%-os díjkedvezményt adott az önkormányzat.

Hozzátették: a Red Bull rendezvény által a magyar államháztartás megközelítőleg 5 milliárd forintos adóbevételhez jutott, nemzetgazdasági szinten pedig a turizmus, vendéglátás és egyéb bevételek megközelítették a 20 milliárd forintot. Az országimázs és a Budapest Brand építéséhez is hozzájárult, a világbajnoki futam televíziós közvetítéseit több mint 17 millió néző látta világszerte.

Budapesten 2015 és 2018 között rendeztek Red Bull Air Race műrepülő versenyeket. 2019-ben Tarlós István akkori főpolgármester megelégelte a berregést, és nem adott engedélyt a rendezvényre.  • Vennék
  • Bankszámla