Szijjártó: Nem érdekel, ki fideszes, ki MSZP-s

DSZZS20200518003
2020.05.18. 14:17

A kormány nevében Szijjártó Péter felszólalásával kezdődött a parlament négynapos ülése hétfőn. A külügyminiszter ismét elmondta, milyen egészségügyi védőfelszerelésből mennyi érkezett Magyarországra, majd többek között ismertette, hány cég jelentkezett versenyképesség-növelő támogatásra (erről itt írtunk bővebben).

Szijjártó kiemelte, hogy több mint tízezer magyar embert hozott haza a külügy, a különgépeken mindig voltak más uniós országok állampolgárai is, ehhez képest az EU-tól semmilyen támogatást nem kapott a kormány, de még választ sem. Segítettek ugyanakkor Magyarországnak a védekezésben a Türk Tanács tagjai, valamint Kína is. 

Ha valóban minden rendben van a „felhatalmazási törvénnyel”, akkor Orbán Viktor kormányfő miért nem ment el az Európai Parlamentbe a koronavírus-törvényről szóló vitára? – kérdezte Arató Gergely. A DK képviselője szerint a kormány arra használta a rendkívüli felhatalmazást, hogy a nyilvánosság megkerülésével „a haveroknak osztogasson”.

Arató szerint a járvány miatt már több százezer munkanélküli van, de ezt megpróbálják letagadni, miközben a Fidesz magára hagyta a munkavállalókat és a kisvállalkozókat.

A politikus arról is beszélt, hogy az egészségügyi intézményekben terjedt a járvány, a fertőzöttek 13 százalékát veszítjük el, miközben a környező országokban 6-7 százalék a halálozási arány.

Kórházakban alakultak ki gócpontok

Keresztes László Lóránt azt tette szóvá, hogy az egészségügyi dolgozók még mindig nem kapták meg a járvány miatt beígért egyszeri bérkiegészítést. Az LMP frakcióvezetője botrányosnak nevezte, hogy múlt pénteken a kormány 82 milliárd forintot csoportosított át a gazdaságvédelmi alapból a Budapest–Belgrád-vasútvonal fejlesztésének megvalósítására.

Keresztes szerint a Fidesz éppen azzal ismerte el a projekt „értelmetlenségét”, hogy kedden tíz évre titkosítani fogják a beruházás szerződéseit.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője arról érdeklődött, hogy hol van Kásler Miklós egészségügyért felelős miniszter. Mert rendben van, hogy Szijjártó rendszeresen beszámol, de az már kevésbé, hogy Kásler időnként törvényi kötelezettségének eleget téve be-beugrik egy-két azonnali kérdésre.

Kocsis-Cake arra is felhívta Szijjártó figyelmét, hogy ha már annyira jóban van a kínaiakkal, hívja fel külügyminiszter kollégáját, mert Oroszlányban egy kínai cég 240 főt bocsát el éppen hétfőn.

Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan szerint miközben a kormány nem segített a bajba jutott családoknak, több milliárd forintot osztottak szét sportberuházásokra vagy például a 2021-es vadászati világkiállításra.

Tóth szerint kiderült, hogy a kórházak lettek a koronavírus-járvány gócpontjai, ezt pedig úgy oldották meg, hogy hazaküldték a betegeket, nehogy elkapják a vírus.

Lukács László György is úgy látja, hogy a kormány nem készítette fel megfelelően az egészségügyi dolgozókat és betegeket, máskülönben nem alakultak volna ki gócpontok a kórházakban. A Jobbik politikusa szerint a járvány elleni védekezésből nagyon hiányzott a transzparencia. 

A képviselő azt kérdezte Szijjártótól, hogy mikor működhetnek ismét teljes kapacitással a kórházak. Lukács szerint ugyanis nemcsak az volt a probléma, hogy haza kellett küldeni a betegeket a kórházakból, hanem elestek az egészségügyi szolgáltatásoktól is. 

Az ellenzéki frakciók felszólalásaira reagálva Szijjártó visszautasította, hogy a haveroknak osztogatnának. A külügyminiszter kijelentette: a beruházásösztönző pályázatoknál őt nem érdekli, kiket támogatnak, ki fideszes, MSZP-s; ha így lett volna, akkor eddig nem kapott volna támogatást Leisztinger Tamás és Kóka János cége vagy éppen a Wallis. 

(Borítókép: Szijjártó Péter az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 18-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)