Az intézményekben élő gyerekek több hónap után újra találkozhatnak a szüleikkel

2020.05.19. 16:43 Módosítva: 2020.05.19. 18:43

Megszüntette a márciusban elrendelt kijárási és látogatási tilalmat egyes szociális intézményekben Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfői határozata – írta meg a 444.hu.

A gyermekotthonokban élő gyerekek május elején 40 nap után kaptak lehetőséget arra, hogy újra kimehessenek a gyermekotthonokból sétálni. Most pedig hónapok óta először találkozhatnak ismét a szüleikkel, a határozat értelmében ugyanis a látogatási tilalom megszűnik a családok átmeneti otthonában és a gyermekek átmeneti otthonában, a gyermekotthonokban és a javítóintézetekben is.

A szociális intézményekben elrendelt kijárási tilalom a hétfői határozat értelmében már nem vonatkozik:

  • az éjjeli menedékhelyekre, a hajléktalan emberek átmeneti szállásához és a nappali melegedőhöz kapcsolódó külső férőhelyekre,
  • a családok átmeneti otthonára és gyermekek átmeneti otthonára,
  • és a gyermekotthonokra és a javítóintézetekre.

Azokból az intézményeket, ahol a kijárási tilalom most sem szűnik meg, csak indokolt esetben, külön engedéllyel vagy az intézmény által szervezett szabadidős tevékenység miatt lehet elhagyni. 

A határozat arra is kitér, hogy a szakosított ellátást nyújtó szociális intézmények továbbra is kötelesek átvenni a járványügyi feladatok miatt átadott kórházi betegeket anélkül, hogy koronavírustesztet végeztek volna rajtuk.

Viszont ha a felvételi zárlat ellenére az intézményvezető külön engedélyével mégis fel akarnak venni valakit, akkor annak két, minimum 48 óra különbséggel elvégzett, negatív teszteredményének kell lennie.