Nemcsak Balczó Zoltánból lesz parlamenti alelnök, teljesen új bizottsági névsort jelöl a Jobbik

2020.05.19. 15:23

Elfogadta a Jobbik jelölését az Országgyűlés alelnöki posztjára Balczó Zoltán, ám a párt további parlamenti személycseréket is tervez, értesült az Index. Úgy tudjuk, a ciklus félidejében a Jobbik vezetősége szakmai érvekre hivatkozva azt javasolja, hogy a párt teljes parlamenti bizottsági struktúrája újuljon meg, azaz:

  • a honvédelmi bizottság alelnöki posztjára dr. Lukács László Györgyöt jelölik, méghozzá Varga-Damm Andrea helyett,
  • a nemzeti összetartozás bizottsága tagja lehet Sneider Tamás egy egyszerű cserével, hiszen Balczó Zoltán helyére ül be,
  • a népjóléti bizottságban szintén Sneider kap tagságot, méghozzá a már említett Lukács László György helyett,
  • eközben az európai ügyek bizottságának alelnökévé Dudás Róbertet jelöli a Jobbik, méghozzá Balczó Zoltán helyett.
  • De Varga-Damm Andrea sem marad bizottsági tagság nélkül, hiszen a törvényalkotási bizottságban veszi át Dudás Róbert helyét.

Arról már beszámoltunk, hogy leváltja a Jobbik Sneider Tamást, a párt volt elnökét az Országgyűlés alelnöki posztjáról. Sneider 2014 óta töltötte be ezt a tisztséget a párt színeiben, 2018-tól 2020-ig a Jobbik elnöke is volt, helyét Jakab Péter, a párt volt szóvivője, parlamenti képviselője vette át.

Noha Balczó Zoltán parlamenti alelnöki posztra való jelölésének szándékát a párt már hétfőn megerősítette, az Index újabb személycseréket érintő kérésére a Jobbik sajtóosztálya egyelőre nem reagált.