Öt átkelőt nyitnak meg szerdán a magyar–román határon

2020.05.19. 21:05 Módosítva: 2020.05.19. 22:01

Újabb öt átkelőhelyet nyitnak meg a koronavírus-járvány miatt lezárt személyforgalom előtt a magyar–román határon az utóbbi napokban Nagylaknál kialakult torlódás felszámolása érdekében, mondta kedden Marcel Vela román belügyminiszter, miután magyar kollégájával tárgyalt Budapesten, írja az MTI.

Vela szerint a román és a magyar határrendészet vezetőinek egyeztetése után már szerdától használatba vehetik az utasok a Csanád–Kiszombor, Tornya–Battonya, Nagyszalonta–Méhkerék, Érmihályfalva–Nyírábrány és Csanálos–Vállaj határátkelőket is.

A nagylaki határátkelőhelyen nyilatkozó román belügyminiszter elmondta, hogy a határok lezárása után a román fél kérésére a magyar hatóságok humanitárius folyosót nyitottak az országon átutazó román állampolgároknak. Jelenleg megnövelt időintervallumban, 21 és 13 óra között haladhatnak át Magyarország területén a román állampolgárok.

A magyar–román határon az elmúlt hétvégétől kezdődően nőtt meg az utasforgalom, miután Romániában feloldották a rendkívüli állapotot, és immár nem hatósági karanténba, hanem csak lakhelyi elkülönítésbe küldik a külföldről érkezőket.

Miután a nagylaki, illetve a Bors–Ártánd közúti határátkelőnél is többórás várakozási idő alakult ki, először a teherfogalom számára fenntartott Csanádpalota-Nagylak 2 határátkelőt nyitották meg a személyforgalom számára, hétfőtől pedig a Csengersima–Pete határátkelőt is választhatják a Romániába utazók.

Marcel Vela beszámolt arról is, hogy a magyar hatóságok nyitottak a nemzetközi közúti személyszállítás újraindítására is. Azt mondta, napi 24 órában szeretnék lehetővé tenni az egyik – a magyarok által kijelölt – határátkelőn a buszok átkelését, ami szerinte jelentősen csökkentené a személygépkocsi-forgalmat és főleg a gyalogosforgalom által előidézett járványügyi kockázatot.

Romániában közfelháborodást keltett az, hogy Nagylaknál gyalogosan átkelők százai torlódtak fel és várakoztak egymást lökdösve órákon keresztül, hogy átjussanak – az egészségügyi szűrés és nyilvántartásba vétel miatt meghosszabbodott – határellenőrzésen. A gyalogosforgalom megnövekedését a szervezett nemzetközi személyszállítás megbénulásának tulajdonítják.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla