Megszavazták a nemváltást ellehetetlenítő törvényt

2020.05.19. 15:52 Módosítva: 2020.05.19. 15:54

A parlament kétharmados többséggel megszavazta Semjén Zsolt március végén benyújtott salátatörvényét, amely többek között ellehetetleníti a nemváltoztatást. A tervezet ellen civil szervezetek és európai parlamenti képviselők is tiltakoztak, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont azt mondta, Magyarországon mindenki a nemi identitásának megfelelően élhet. 

A törvény elfogadása után az LMBTQ-szervezetek arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy aláírás helyett az Alkotmánybíróságra küldje el a törvényt. 

A törvény értelmében módosul az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény, bekerül a születési anyakönyvbe a születési nem, ami a javaslat szerint „az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem”. A születési nem felváltaná a személyazonosító adatok nyilvántartásában szereplő „nem”-et, ez az adat pedig a javaslat alapján nem lenne megváltoztatható.

A nemváltoztatással nemrég ebben a videóban foglalkoztunk részletesen: 

Próbáltam biszexuális fiú lenni, de rájöttem, hogy se biszex, se fiú nem vagyok

Arról, hogy a Semjén Zsolt által benyújtott és most elfogadott salátatörvényben milyen rendelkezések szerepeltek még, itt írtunk bővebben. 

A parlament a keddi szavazáson továbbá tíz évre titkosította a Budapest–Belgrád-vasútfejlesztés szerződéseit, valamint a kormánypárti kétharmad arról is döntött, hogy november 1-től megszűnik a kulturális dolgozók közalkalmazotti státusza.