Lukrécia
15 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

November 1-től megszűnik a kulturális dolgozók közalkalmazotti státusza

2020.05.19. 15:02

A Fidesz–KDNP kétharmaddal elfogadta a parlamentben Semjén Zsolt javaslatát, amelynek értelmében november 1-től megszűnik a kulturális dolgozók közalkalmazotti státusza. A tövény értelmében a munkáltató június 15-ig köteles ajánlatot tenni a munkavállalónak, akinek október végén szűnik meg a közalkalmazotti státusza. 

Amellett, hogy könnyebb lesz kirúgni 20 ezer embert, politikai alapon is esély nyílhat a tisztogatásra, és bajba kerülhetnek akár az orvosok és a tanárok is, mondták a szakszervezetek arról, hogy a kulturális szférában dolgozók egyik napról a másikra elveszítik közalkalmazotti státuszukat.

Fekete Péter államtitkár és a fideszes L. Simon László szerint viszont aki jól dolgozik, annak nincs félnivalója – írtuk korábbi cikkünkben, ahol összefoglaltuk a rendelkezésről szóló vitát is. 

Korábbi cikkünkben arról is írtunk, hogy a szakszervezetek és az ellenzék részéről nemcsak a törvény tartalmát, de annak „megvitatását” is kritikák érték. 

A kormány a négynapos húsvéti ünnep előtti csütörtökön küldte ki a szakmának a javaslatot; az érintetteknek az ünnep és a járványügyi intézkedések alatt, rohamtempóban kellett véleményezniük az elképzelést. Az érintetteket tömörítő szakszervezetek kifejezték megdöbbenésüket és felháborodásukat, mire a kormány húsvéthétfőn közölte: az intézkedéssel pedig ők járnak jól, ráadásul még 6 százalékos béremelést is kapnak majd.

A szakszervezetek tovább tiltakoztak, mondván, ennyi idő még piros betűs ünnepek és karantén nélkül sem lett volna elég egy évtizedek óta létező, nagyjából 20 ezer munkavállalót érintő foglalkoztatási forma teljes átalakításának részletes megvitatásához, pláne, hogy korábban semmiféle egyeztetés nem zajlott, és nem készült hatástanulmány sem.

Semjén Zsolt ennek ellenére kedd éjjel benyújtotta a törvényjavaslatot, amelynek alapján a kultúra területén dolgozókra (levéltárak, múzeumok, művelődési házak, könyvtárak, egyes színházak, zenekarok és így tovább) november 1-jétől többé nem a különféle kedvezményeket biztosító közalkalmazotti törvény (kjt.) vonatkozna, hanem a versenyszférában is használt munka törvénykönyve.

A szakszervezeteket tömörítő szövetségek ezek után nyílt levélben fordultak Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez, hogy napolja el a szavazást, és kérje a javaslat visszavonását. 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azzal indokolta az intézkedés szükségességét, hogy „az elmúlt közel 30 év alatt bekövetkezett, a munka világát érintő változások”, meg a szabályozások és a munkaerőpiac változásai „kiüresítették a kjt.-t”, ezért „indokolt a kulturális ágazat dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonyának munkaviszonnyá alakítása”.