Csökkentették a koronavírusos betegeket ápolók óradíját a Szent János kórházban

2020.05.19. 17:31 Módosítva: 2020.05.19. 18:53

A budapesti Szent János kórházban május 1-jétől 180 százalékról 150 százalékra csökkent a koronavírusos betegekkel foglalkozó dolgozók óradíja, erősítette meg a kórház az Indexnek.

Kedden a Demokratikus Koalíció (DK) egy birtokába került levélre hivatkozva állította ezt. A párt szóvivője egy sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a levélben az intézmény főigazgatója arról tájékoztatja a Covid-ellátással foglalkozó alkalmazottakat, hogy az eddigi 180 százalékos óradíjuk május 1-jétől 150 százalékosra változik.

A levélről megkérdeztük a Szent János kórházat, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a kórház a koronavírus-járvány első napjától biztosította a kiemelt kockázatú ellátóhelyeken dolgozók extra magas, 180 százalékos óradíját.

„Mivel az intézményünk a legnagyobb ellátók egyike (csúcsidőben légúti ambulanciát, 3 izolációs – ebből egy lélegeztető – osztályt és karanténkórházat üzemeltettünk 140-150 bent fekvő beteggel), ez az intézkedés nagyszámú dolgozónkat érintette. A járványhelyzet javulásával és a fertőzöttek számának csökkenésével ma már lényegesen kisebb teher hárul a Covid-osztályokon dolgozókra is, ezért az extra magas óradíj kiemelten magasra, 150 százalékra változott, ami országos szinten még mindig a legmagasabbak közé tartozik” – írta a Szent János Kórház.

A óradíj csökkentése mellett más intézkedéseket is hoztak, otthoni munkavégzés lehetőségével, valamint 15 nap fizetett távollétet biztosítanak a gyermekelhelyezést megoldani nem tudó szülőknek. A kórház válasza szerint egy dolgozójuk sem vesztette el az állását vagy került anyagi krízisbe a veszélyhelyzet alatt.