Orbán irodájának falára vetítve üzent a Greenpeace a kormánynak

2020.05.20. 09:51 Módosítva: 2020.05.20. 15:02

„A természet soha nem bocsát meg” feliratot vetítette ki a Greenpeace a Karmelita kolostor falára kedd este, közölte a környezetvédelmi szervezet. Azt írták, Ferenc pápa szavaival üzenték a döntéshozóknak: a kormány tétlenségével, a klímát és az élővilágot pusztító gazdasági rendszer támogatásával a magyar emberek jövőjét ássa alá.

Ennek része a kormány döntése, amellyel visszavonta az egyszer használatos műanyagok tilalmáról szóló saját törvényjavaslatát, írták.

A Greenpeace azt írta, a biológiai sokféleség világnapjához és egyúttal a magyar természet napjához közeledve azt várja a magyar kormánytól:

  • állítsa végre vissza Magyarországon a környezet- és természetvédelmi minisztériumot,
  • biztosítsa független természetvédelmi hatóságokkal  hazánk természeti értékeinek megóvását,
  • és legyen első az utolsókból: csatlakozzon a klíma és élővilág megőrzéséért fellépő európai államokhoz.

A keddi törvénytervezet-visszavonásra az LMP is reagált, azt írták, "megdöbbentő esemény zajlott le kedden a parlamentben. A klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló javaslatok tárgyalása szünetében érkezett a hír, hogy a kormány visszavonja saját törvényjavaslatát az egyszer használatos műanyagok betiltásáról. Előremutató és fontos lépés lett volna, de a Fidesz az utolsó pillanatban megfutamodott". 

Az LMP közölte: ezzel a kormány a saját, egyébként is vérszegény "klímavédelmi" tervének első pontjánál megbukott. A párt magyarázatot vár,  hogy miért vonták vissza a törvényjavaslatot.

Az Index küldött kérdéseket a kormányzatnak, amint válasz érkezik, közölni fogjuk.

UPDATE:

Az ITM szerda délután, cikkünk megjelenése után küldött ki sajtóközleményt "A kormány támogatja az egyszer használatos műanyagok kivezetését és az ehhez szükséges technológiaváltást" címmel.

Ebben azt írták, hogy a műanyagok kivezetését célzó munka folytatódik, de az Országgyűlés későbbi időpontban tárgyalja a betiltásukkal kapcsolatos javaslatot. A kormány felhívta az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy a tárca folytassa az ágazati egyeztetéseket, és készítsen ütemezést a hatékony végrehajtásról.  

"A gazdaság újraindításának egymásra épülő intézkedései során figyelembe kell venni, hogy a járványhelyzet hatásai következtében számos hazai iparági vállalkozás szorul segítségre abban, hogy lélegzetvételhez jutva stabilizálja működését" - írják.  

Az ITM szerint a járványhelyzet hátráltatta a közösségi döntéshozatalt, így hiányoznak az egyszer használatos műanyagtermékekre vonatkozó előírások, iránymutatások, vagy konkrét példák arra, hogy milyen termékek minősülnek egyszer használatos műanyagterméknek. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.