Három nap emelkedés után ismét csökkent az aktív koronavírusos esetek száma

000 1RK7M5
2020.05.20. 07:19 Módosítva: 2020.05.20. 07:23

3598 főre nőtt a hazánkban eddig mindösszesen beazonosított fertőzöttek száma, közölte a koronavirus.gov.hu. Ez a szám 3556 volt egy nappal ezelőtt, ami azt jelenti, hogy 42 újonnan azonosított beteg van. A 42 beteg némi emelkedést jelent, a megelőző 3 napban ez 21-36 között mozgott.

Azt is közölték, hogy elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg, ezzel 470 főre emelkedett az elhunytak száma. 42 új gyógyulttal pedig már összesen 1454-en távoztak gyógyultan a kórházból.

Az aktív fertőzöttek száma ezzel 1674 fő. Ez a szám 1677 volt egy napja, ami azt jelenti, hogy pár nap növekedés után egy hajszálnyit megint csökkent.

Az aktív fertőzöttek 45%-a , az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 46%-a budapesti, írja a kormányzati honlap. Az aktív fertőzöttek harmada, 539 fő igényel kórházi kezelést,közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.– közölte szerdán a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap.

Az aktív esetek száma 

Az adatok ismertetése mellett Müller Cecília országos tisztifőorvos arról is is beszélt az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján, hogy az elvégzett tesztek száma keddre 138 697-re emelkedett, és emlékeztetett, hogy a járvány második szakasában újraindították az egészségügyi ellátást úgy, hogy előzetesen minden orvos-beteg találkozásról telefonos konzultációnak kell zajlania.

ERRE AZÉRT VAN SZÜKSÉG, MERT TÖBB SZAKRENDELÉSEN MÁR HÉTFŐN TUMULTUÓZUS JELENETEK ALAKULTAK KI, EZT PEDIG EL KELL KERÜLNI. MIELŐTT TEHÁT BÁRKI ORVOSHOZ MENNE, ELŐSZÖR TELEFONON KONZULTÁLJON, ÉS UGYANEZ VONATKOZIK A HÁZIORVOSI ELLÁTÁSOKRA IS

– hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos. Müller a családorvosok nemzetközi napján köszöntötte a háziorvosokat, és egyúttal köszönetet mondott nekik.

Elmondta azt is, hogy a szabadban tartózkodás a bizonyos jellegű fertőződés kockázatával jár, vannak olyan kockázati tényezők, amikkel számolni kell: ilyenek a szúnyogok és a kullancsok. „Nyitottunk, (...) tehát olyan hatásokkal is szembe kell néznünk, amiknek semmi köze nincs a koronavírushoz, de a szabadban tartózkodás a fertőződés kockázatával jár" – mondta.

Arról is beszámolt, hogy mintegy ötven szúnyogfajt ismerünk Magyarországon, és elég néhány deciliter víz ahhoz, hogy ezek lárvái kikeljenek, és jelentős mértékben elszaporodjanak ezek a vírushordozók. A kullancsok miatt a szülőknek azt javasolta, mindennap tartsanak egy háromperces kullancsvizsgálatot. 

Újságírói kérdésre elmondta, hogy a gyerekek alapvetően nem kitettek a vírusnak, ezért 6 éven aluli gyerekekre nem szabadra ráerőltetni a maszkot, Müller Cecília szerint ez nem egészséges, ugyanakkor a hatályos jogszabályok nem tesznek korosztályi különbséget, zárt terekben mindenkinek előírják a maszkviselést.

Játszótereken a szülők, felügyelők nem kell hogy maszkot viseljenek, hanem elegendő a szociális távolságot betartani, mondta Müller Cecília.

Részt vett a keddi sajtótájékoztatón Bodó Sándor foglalkozáspolitikáért felelős államtitkár is részt vett, és elmondta, hogy több mint 7200 cég adott be pályázatot munkahelyvédelmi bértámogatásra, ezzel, fogalmazott, több tízezer munkavállaló állásmegmaradását támogatta az állam. Ezután részletesen beszélt a munkahelyvédelmi intézkedésekről.

Kiss Róbert rendőr alezredes a határokat érintő változásokról is beszélt, így arról, hogy Szlovákiába a következőkben már házi karantén elrendelése nélkül lehet majd utazni, de csak 24 órára.

Horvátországba pedig ezentúl már nemcsak az ott ingatlannal vagy hajóval rendelkező uniós állampolgárok utazhatnak be, hanem azok is, akiknek erre méltányolható személyes okok van, például családi kapcsolataik vagy akár érvényes szállásfoglalásuk.

Házi karanténban továbbra is több mint tízezer fő van, arra az újságírói kérdésre pedig nem adott érdemi választ Kiss, hogy indokoltnak tartják-e továbbra is a 65 éven felülieknek kialakított vásárlási idősávot. 

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon:

(Borítókép: A Pécsi Egyetem Szentgothai Kutatóközpontjának tudósa felfújja az egyéni védőeszközét (PPE), hogy ellenőrizze a sérüléseket 2020. május 13-án, az új koronavírus diagnosztizálása során. Fotó: Árvai Károly / POOL / AFP)