Bár a Jobbik visszahívná, Sneider nem mond le a parlamenti alelnökségről

2020.05.20. 22:54

Leváltja a Jobbik Sneider Tamást, a párt volt elnökét az Országgyűlés alelnöki posztjáról, írtuk meg hétfőn, de nem oda Buda! - tudta meg az Azonnali Sneidertől szerdán. 

Sneider Tamás, a Jobbik volt elnöke hétfőn még csak megerősítette az Azonnalinak, hogy visszahívják a parlament alelnöki tisztségéből, erről már döntött a párt frakciójának elnöksége. A felvetésre, hogy mi ennek az oka, Sneider úgy válaszolt, azt nem nehéz kitalálni, az egész ország látja, mi zajlik a pártban. Kérdésre elmondta, Jakab Péter pártelnök döntése volt a leváltása, amit hétfőn telefonon közöltek vele. Ugyanakkor Sneider állítása szerint komoly indoklást nem kapott.

Szerdára eljutott odáig a dolog, hogy szintén az Azonnalinak már azt mondta, igazából még nem kérték meg arra, hogy mondjon le, de még ha meg is kérnék, 

"miért mondanék le, mikor a frakció a napokban agyba-főbe dicsért a nyilvánosság előtt, hogy milyen jó alelnök vagyok?”

- fogalmazott a jobbikos politikus, aki 2014 óta tölti be ezt a tisztséget a párt színeiben, emellett 2018-tól 2020-ig a Jobbik elnöke is volt.

A lap hozzáteszi, ha mindenáron ragaszkodik a Jobbik ahhoz, hogy Sneider ne legyen tovább a parlament alelnöke, akkor ki kell zárniuk a frakcióból. Illetve Kövér László házelnök is felmenthetné a jobbikos politikust, de erre a felvetésre Sneider úgy reagált a lapnak, hogy „nem vagyunk puszipajtások Kövér Lászlóval, azt még ő is elismeri, hogy az alelnöki munkámat pártatlanul végzem”.

A Jobbik egyébként már kitalálta, ki lenne Sneider utódja: Balczó Zoltán. Ebben a cikkünkben írtunk még a Jobbikban várható más személycserékről is, bár Varga-Damm Andreával kapcsolatban kicsit nehezebb a találgatás most, hogy szerda este a párt „egy feloldhatatlan bizalmi válságra” hivatkozva épp felszólította, hogy adja vissza mandátumát, ellenkező esetben kizárják a frakcióból. Arról a bizonyos bizalmi válságról részletesebben itt.