Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

A bizottsági ülésen a légzéskönnyítő kínai berendezésekről is kérdezték volna a kormány képviselőit

2020.05.20. 15:17

Többek között a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban kialakult állapotokról kérdezte volna a parlament népjóléti bizottsága Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterét, és Müller Cecília országos tisztifőorvost is szerette volna meghallgatni, de sem ők, sem a testület kormánypárti képviselői nem jelentek meg, így az ülés határozatképtelenség miatt elmaradt. 

Korózs Lajos, a bizottság elnöke így az alábbi kérdéseket olvasta fel: 

  • A Bajcsy-Zsilinszky Kórházban tapasztalható állapotokról a kórházat irányító miniszteri biztos készített-e jelentést, és ha igen, ez kihez jutott el, született-e intézkedés ennek nyomán?
  • Igaz-e, hogy azután is folyamatosan vittek koronavírusos betegeket az intézménybe, hogy erre a Dél-pesti Centrumkórházat és a Korányi kórházat jelölték ki?
  • Igaz-e, hogy kétméteres gipszkarton fallal oldották meg a betegek izolációját, és nejlonfóliából készítettek zsilipes beléptetőt?
  • Igaz-e, hogy a koronavírus-részleg nem alkalmas intenzív terápiákra, nincs megfelelő lélegeztetőgép sem az osztályon?
  • Ki adott utasítást arra, hogy csupán otthoni légzéskönnyítésre alkalmas kínai berendezéseket vásároljanak kórházak számára?
  • Mely intézményekbe szállítottak ezekből, és milyen áron szerezték be őket? 

Korózs ezután bejelentette, hogy jövő hétre újra összehívja a népjóléti bizottság ülését.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke egy, a Facebookra feltöltött videóban mondta el, hogy ők is külön szerettek volna rákérdezni a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban kialakult helyzetre, a lélegeztetőgépek minőségére, és arra is, hogyan lehetséges, hogy vidéken mégis több fertőzött van, mint a fővárosban. Szabó elmondta azt is, hogy a népjóléti bizottság ülésére az operatív törzsből egyedül Lakatos Tibor rendőr ezredes jött el. 

„Arcátlanságnak tartom, hogy nem jöttek el a kormánypárti képviselők, bár megértem, hiszen rettegnek attól, hogy kényes, számukra nagyon is kínos kérdésekre kelljen válaszolniuk” − mondta a párbeszédes képviselő. 

Az RTL Klub múlt héten számolt be arról, hogy a Bajcsy-Zsilinszky Kórház 1400 munkatársa közül 24 fertőzött. Ezután a Népszava írt arról, hogy az intézmény egyik osztályán takarékosság okán építkezéseken használatos kék műanyag takarófóliával alakították ki a covidos osztályokra vezető járványzsilipeket.