Alig épült meg uniós pénzből az úszóház, már esküvőhelyszínként hirdetik

HUSZ8183
2020.05.21. 13:47
Összesen 128 millió forint uniós támogatást használhatott fel a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a Margitszigettel szemben elhelyezett Stopper úszóház megépítésére, ami a tervek szerint egy kajak-kenu tematikájú vízitúra-megállóhely, közösségi és kiállítótér és egyben képzési központ lett volna. A környéken lakók azonban hamar kiszúrták, hogy a pontonhajó esküvőhelyszínként már meg is jelent egy rendezvényszervező cég kínálatában.

Ismét a környékbeliek idegeit borzolja egy sportberuházás a XIII. kerületi Duna-parton, a Margitszigettel szemben. Sokan attól tartanak, hogy sportközpont helyett hangos buliközpont lesz a 128 millió forint uniós támogatásból épült Stopper úszóház.

Tavaly még arról szólt a tájékoztatás, hogy az úszóház vízitúra-megállóhely és képzési központ lesz, erre megjelenik egy hirdetés, amiben exkluzív rendezvényhajóként, esküvőhelyszínként kínálják, írta olvasónk, aki szerint a környéken lakók nyugalmát ez a hír fel is borította.

Valóban, amikor az úszóhajó építésekor lapunk rákérdezett a tervekre, és azt a választ kaptuk az építtető Magyar Kajak-Kenu Szövetségtől, hogy 

a tervek szerint egy olyan kajak-kenu tematikájú és specifikációval rendelkező vízitúra-megállóhely, közösségi és kiállító tér és egyben képzési központ jön létre, ami alkalmas lesz a kajak-kenu hagyományainak, történetének bemutatására, a sportághoz kapcsolódó kiállítások, rendezvények megtartására, valamint ideális vízre szálló helye lesz a vízitúrázóknak és az igazolt versenyzőknek is.

Csakhogy egy szemfüles olvasónk kiszúrta, hogy a Budapest Party Service rendezvényszervező cég honlapján az esküvői helyszínek között hirdetik az úszóházat mint „lélegzetelállító rendezvényhajót”. A hozzá tartozó szövegben az áll, hogy a létesítmény 

hatalmas tere és modern kialakítása ámulatba ejtő. Egy fűthető és hűthető belső teremből és két teraszból áll, ezáltal évszaktól függetlenül tökéletes választás lehet rendezvény helyszínének.

Megkerestük a Magyar Kajak-Kenu Szövetséget, hogy miként került be a tervezett sportfunkciók közé az esküvőhelyszín, és mennyiben maradt az eredeti terv.

Balogh Péter Dávid sajtófőnök lapunknak elmondta, hogy az elmúlt hónapokban több rendezvényszervező cég is megkereste a szövetséget, hogy rendezvényhelyszínként kínálhassa az úszóházat. Hozzátette: nem zárkóznak el a Stopper szabad kapacitásainak terhére az ilyen jellegű hasznosítástól (ahogy ez bevett eljárás más sportlétesítmények, például a Duna vagy a Groupama Aréna esetében is), mert ezek a bevételek segíthetik az úszóház fenntartását. Hangsúlyozta azonban, hogy eddig még egyetlen rendezvényre sem kötöttek megállapodást. A létesítmény elsődleges feladata ugyanis a sportági igények kielégítése, az MKKSZ szigorúan felügyeli az úszóház minden más célú felhasználását.

Az úszóház egyébként jelenleg zárva van. A további tervek szerint május végétől a létesítmény csónakház része kinyit. Várhatóan ősztől, a járványügyi korlátozások teljes feloldása után, teljes kapacitással (vízitúra-megállóhelyként, csónakházként, sportági rendezvényhelyszínként és közösségi térként) fognak működni.

Az úszóház üzemeltetését a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) kizárólagos tulajdonában levő Canoe Kft. látja el. Őszre nagyszabású kajak-kenu tematikájú kiállítást terveznek a létesítménybe, valamint a közösségi térben ünnepelik majd a sportág fennállásának 80. évfordulóját. 

Az úszóház megépítéséhez egy VEKOP-projekt keretében nettó 128 millió forint támogatást kapott az MKKSZ egyik gazdasági társasága, melyet kiegészített egy úszómű beszerzése és eszközök (SUP, túrakajak, túrakenu, mentőmellény, lapát stb.) vásárlása, szintén EU-s forrásból.

(Borítókép: A Stopper úszóház 2019. július 16-án. Fotó: Huszti István / Index)