Alig találtak fertőzötteket a fővárosi idősek, ápolóik és hajléktalanok között

2020.05.21. 17:35
A fővárosi önkormányzat összesen 20 ezer PCR tesztet vásárolt külföldről, hogy a legveszélyeztetettebb budapesti csoportokat megvizsgálja, koronavírusosak-e, hangzott el egy fővárosi tájékoztatón a Városházán.

Mint megtudtuk, a tesztek felét már felhasználták, ezekből már 8577 vizsgálati eredmény született. A fővárosi fenntartású idősotthonokban és hajléktalanszállókban vizsgált bentlakók, hajléktalanok, ápolók és közvetlenül az ellátásban dolgozók mindössze 1,5%-ának a tesztje lett pozitív, összesen 132 emberé. (Áprilisban még arányaiban több fertőzött volt, májusban 0,3%-ra süllyedt a vizsgáltak között a pozitív eredményt mutatók aránya.)

Készül a Városházán az új hajléktalanszálló, ahova a járvány idején mintegy 30-40 hajléktalant terveznek befogadni
Készül a Városházán az új hajléktalanszálló, ahova a járvány idején mintegy 30-40 hajléktalant terveznek befogadni
Fotó: Tenczer Gábor

A fennmaradó 10000 teszt felét a főváros lakosságarányosan szétosztotta a kerületi önkormányzatok között (ezek eredményeiről még nincs adat), a másik 5000 tesztet pedig bespájzolta az őszre várható második fertőzési hullámra készülve.

A PCR teszt a garat nyálkahártyájából vett mintából a vírus genetikai jellemzőjének vizsgálatával (PCR, azaz polimeráz-láncreakció) mutatja ki a fertőzést, magánklinikákon 30000 forintba kerül.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a főváros fejenként bruttó 100000 forintos jutalmat ad az idősotthonokban és a hajléktalan-ellátásban dolgozó munkatársaknak, mert ők álltak a védekezés első vonalában.