A számvevőszék felfüggesztette a DK költségvetési támogatását

2020.05.21. 11:31 Módosítva: 2020.05.21. 11:49

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felfüggesztette a Demokratikus Koalíció (DK) költségvetési támogatását mindaddig, amíg a párt helyre nem állítja törvényes gazdálkodását, és azt dokumentumokkal nem igazolja – jelentette be a számvevőszék főtitkára csütörtökön, online sajtótájékoztatón az MTI híradása szerint.

Holman Magdolna az ellenzéki párt 2017–2018. évi gazdálkodásának ellenőrzéséről szólva azt mondta, a DK nem igazolta az időszakról közzétett adatok valódiságát: pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a saját tagságát is megtévesztette.

A számvevőszék tájékoztatta a DK elnökét, milyen dokumentumokkal kell igazolnia a párt törvényes gazdálkodásának helyreállítását. Amennyiben a DK ennek eleget tesz, az ÁSZ azonnal visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését.

A DK korábban azt mondta, az ÁSZ olyan papírok eredeti példányait követeli, amelyek megsemmisültek a DK székházának másfél évvel ezelőtti tűzvészében, a másolatok ugyanakkor ott vannak a számvevőszéknél. A Demokratikus Koalíció egyébként már tavaly ősszel is azt közölte, hogy a 2018-as irodatűz miatt nem tud minden adatszolgáltatásnak eleget tenni, amelyet az Állami Számvevőszék kér. Az ellenzéki párt pártigazgatója úgy vélte, a számvevőszék már akkor is tagadta a politikai motiváció vádját, mostanra a DK országgyűlési képviselője szerint bebizonyosodott, hogy az ÁSZ nem segíteni, hanem büntetni akar, erre utal ugyanis, hogy jelentésében nem tesz említést irodájuk leégéséről, és ezzel azt a látszatot kelti, hogy rossz szándékból nem mutatják be a kért iratokat.

ÁSZ: A jelentésnek nincs köze a tűzhöz

Holman Magdolna ezzel kapcsolatban kijelentette:

A DK esetében nem dokumentumok hiányáról van szó, tehát a számvevőszék jelentésének semmi köze nincs a párt székházában történt tűzesethez. Elmondta, az ellenzéki párt közzétette a 2018-as pénzügyi kimutatását, majd az ÁSZ-nak azt jelezte, hogy nem tudja igazolni annak valódiságát.

Ugyancsak kérdésre elmondta, a DK-től nem 2017–2018-ra vonatkozóan kérnek adatokat, hanem jelenlegi dokumentumokkal kérik a törvényes működés igazolását.

Holman Magdolna alapvető jogállami érdeknek nevezte, hogy a döntő mértékben közpénzekből gazdálkodó pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak, továbbá megfelelően elszámoljanak a saját tagságuknak is. Hangsúlyozta: az ÁSZ mindenben a törvényi előírások szerint, a jogállam védelméért, a törvényi előírások betartásáért jár el.

A főtitkár kitért arra is, hogy az ÁSZ több tanácsadó eszközzel támogatja a pártok gazdálkodásának szabályosságát: honlapján önteszteket hozott nyilvánosságra és konzultációs lehetőséget biztosított a pártok gazdálkodásáért felelős szakembereknek. Szerinte az ÁSZ esélyt adott a DK törvényes, jogállami keretek közötti működésére a 2017–2018 közötti ellenőrzött időszakot követően is.

Mint mondta:

A DK nem igazolta, hogy kizárólag a jogszabályban engedélyezett forrásokból gazdálkodott, és nem vett igénybe tiltott támogatást. A hiányosságok felvetik, hogy a DK a pénzügyi-gazdálkodási tevékenysége során a működési finanszírozását nem megengedett módon és nem törvényes forrásokból biztosította.

Hangsúlyozta, a számvevőszék nem vette el a DK költségvetési támogatását, hanem időlegesen felfüggesztette annak folyósítását, mindaddig, amíg a párt törvényes gazdálkodását helyre nem állítják, és ezt dokumentumokkal igazolják is az ÁSZ-nak. Holman Magdolna azt mondta: a DK gazdálkodását évek óta törvénysértések jellemzik, az ÁSZ célja ezek megszüntetése.

A DK könyvvezetése és gazdálkodása 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak, a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során pedig az ÁSZ azt állapította meg, hogy a DK a jelölőszervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel.

Holman Magdolna megjegyezte, a DK a számviteli, a párt- és a kampánytörvényt is megsértette a kampány során, ezért különösen fontos, hogy a párt gazdálkodása a jövőben megfeleljen a törvényi előírásoknak.

Az Együtt nem teljesítette elszámolási kötelezettségét

Az ÁSZ főtitkára közölte továbbá, hogy a felszámolás alatt lévő Együtt – A Korszakváltók Pártja 2017–2018-ban nem teljesítette a párttörvényben előírt elszámolási kötelezettségét.

Kifejtette, az Együtt a 2017-es pénzügyi kimutatását úgy tette közzé, hogy azt a párt erre jogosult döntéshozó testülete nem fogadta el, a 2018-as kimutatását pedig egyáltalán nem is hozta nyilvánosságra.

Holman Magdolna szerint a hiányosságok felvetik, hogy az Együtt a pénzügyi-gazdálkodási tevékenysége során a működési finanszírozását nem megengedett módon és nem törvényes forrásokból biztosította.