Taxistámadás: az ügyészség az életfogytiglan helybenhagyását javasolja

2020.05.21. 09:35 Módosítva: 2020.05.21. 09:35

Az elsőfokú életfogytiglani ítélet helybenhagyását kezdeményezte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblánál annak a férfinek az ügyében, aki 2018 májusában késsel támadt rá egy taxisofőrre, írja az MTI. 

A támadás idején 32 éves vádlott Budapesten egy fuvar közben késsel tizennégyszer megszúrta a taxisofőrt, azzal fenyegette, hogy megöli, és pénzt követelt tőle. Amikor a taxis átadta a pénztárcáját, a férfi otthagyta a vérző embert. Csak a véletlennek köszönhető, hogy a sofőr nem szenvedett életveszélyes sérüléseket, írta közleményében Medveczky Gábor fellebbviteli főügyész. 

A taxis a Nagyvárad téren vette fel az utast, az úti cél Pesterzsébet volt. Már a Mártírok útja környékén jártak, amikor a támadó minden előzmény nélkül egyszer csak megragadta a férfi a sofőr ingének nyakát, hátra húzta, és többször megvágta egy késsel. Ezután átvette a kormányt, és eszeveszett módon elkezdett száguldozni. Volt olyan éles kanyar, ahol eldőlt a megsebzett taxis, ám miután felült, a vádirat szerint még többször megszúrta támadója. Azt autó később az Ady Endre térnél lefulladt, a férfi pedig a taxis pénztárcájával elmenekült a helyszínről.

A vádlott korábban egy másik taxist is kirabolt, és többször követett már el erőszakos vagyon elleni bűncselekményt. A Fővárosi Törvényszék emberölés kísérlete miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, és kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú indítványában az elsőfokú ítélet helybenhagyása mellett kezdeményezte a büntetés enyhítését célzó védelmi fellebbezés elutasítását is.