Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Gulyás Gergely: Megszüntetjük a tranzitzónákat

A csütörtöki kormányinfó percről percre

Vége
1
birom
PL
2020.05.21. 12:55

Összefoglaló

Csütörtökön 10 óra 30-ra hirdették meg a Miniszerelnökséget vezető miniszter és a kormányszóvivő szokásos heti tájékoztatóját.
Csökkent az aktív fertőzöttek aránya Magyarországon csütörtökön reggelre is, de az új betegek száma nőtt, és 3 ember ismét meghalt a koronavírussal összefüggésben.
Döntést hozott a kormány a tanévről, ennek részleteit Gulyás Gergelyoldalán állva Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette. Gulyás beszámolt a rendkívüli jogrend visszavonásának menetéről.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Csak a legfontosabbak:

  Csütörtök reggeltől Románia és Magyarország között az összes határátkelőhely megnyílt, mondta Kiss Róbert. Az alezredes arról is beszélt, hogy a kormány folyamatosan egyeztet további határnyitásokról a szomszédos országokkal.

  A NYUGAT-EURÓPÁBÓL INDULÓ, ILLETVE A NYUGAT-EURÓPÁBA TARTÓ TRANZITFORGALOM TOVÁBBRA IS BIZTOSÍTOTT, HÁROM HATÁRÁTKELŐHELYEN: CSANÁDPALOTÁNÁL, NAGYLAKNÁL ÉS ÁRTÁNDNÁL.

  Romániába hazatérhetnek azok a román állampolgárok is, akik repülővel Magyarországra érkeznek meg. Ők, illetve azok a sofőrök, akik őket hazaszállítják, mentesülnek a kötelező hatósági házi karantén elrendelése alól. 

  Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a legújabb magyarországi adatok alapján következtetésként azt biztosan levonható:

  NAPOK ÓTA KIEGYENLÍTŐDÖTTEK, TENDENCIÓZUSAN CSÖKKEN AZ AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA.

  Ennek ellenére indokolt a járványügyi készültség folyamatos fenntartása. Müller ugyanis ismertette a fertőzöttek – még személyiségi jogok sérülése nélkül közzétehető – adatait , miszerint:

  4 FŐ AZ ÓHEGY UTCAI OTTHONBÓL, 4 FŐ PEDIG A ZALA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT INTEGRÁLT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYÉBŐL SZÁRMAZIK. ZALÁBAN EGY HÁROM FERTŐZÖTTET ÉRINTŐ CSALÁDI HALMOZÓDÁST IS REGISZTRÁLTAK.

  A százezer főre jutó esetszám országosan 37,3, Budapesten ugyanez az adat 98,5, Zala megyében 89,7, Fejér megyében pedig 86,2.

  Az elmaradt iskolai kampányoltások a kedvező járványhelyzet miatt most már megtarthatóak lesznek, mondta Müller Cecília. Kétféle oltás „szenvedett késedelmet a megszokott rendhez képest” a járványhelyzet miatt, a tisztifőorvos szerint:

  • a hetedik osztályosok számára kötelező, hepatitis B vírus elleni védőoltásprogram,
  • és a HPV vírus elleni oltást kérő iskolás lányok szabadon választható oltási programja is folytatódik most.

  Mindkét oltás esetében megtörténtek ősszel a védőoltások az őszi kampányidőszakban, az első adag után márciusban jött volna a folytatás, de ez részben elhalasztódott a járvány miatt. Ezeknek pótlására

  A TERVEK SZERINT MÁJUS 25. ÉS JÚNIUS 12. KÖZÖTT LESZ LEHETŐSÉG.

  • Nem lesz ugyanakkor külön jogszabály arról, hogy mennyien látogathatják most a strandokat és szabadtéri fürdőket. A fürdőknek van saját működtetési szabályzatuk, ez alapján a fürdő üzemeltetője köteles gondoskodni arról, hogy ne legyen túlzsúfoltság. A tisztifőorvos ajánlása szerint egy főre minimum 4 négyzetméternek kell jutnia.
  • A bölcsődék és óvodák újranyitása miatt reggelente, a munkaidő kezdete miatt kialakulhat nagyobb tömeg. Müller Cecília arra kérte a gyermekgondozókat és a szülőket is, hogy igyekezzenek nem zsúfolódni, de számukra a maszkviselés nem kötelező.
  • A tatabányai Szent Borbála Kórház legtöbb osztálya ismét fogadhat betegeket, kivétel ez alól a neurológiai stroke-osztály, a neurológiai őrző, a gasztroenterológiai osztály, a nefrológia, a kardiológia, a pszichiátria, és az urológiai osztály. 
  • Az őszi-téli időszakban mindenképp kell majd számolni a koronavírussal Müller Cecília szerint, aki már csak emiatt is éberséget javasolt.

  Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzottakról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

  • Gulyás Gergely a kormány szerdai döntéseit ismertetve bejelentette, jövő kedden benyújtják a törvénytervezetet, amely fenntarthatja néhány rendkívüli jogrendben hozott döntését a kormánynak, ezt követően pedig visszavonja a kabinet a járványügyi veszélyhelyzetet.
  • A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a luxembourgi Európai Unió Bírósága ítéletével nem értenek egyet, és ellentmondásosnak is tartják más nemzetközi jogi szervezetek, így a strasbourgi bíróság döntésével összevetve, de mégis felszámolja a kormány a tranzitzónákat.
  • Áttekintették a járványügyi védekezés eddigi eredményeit, amelyek szerint a védekezés hatékony volt, és a vírus tömeges elterjedését sikerült megakadályozni, mondta.
  • A járványügyi készültség második szakaszában az operatív törzs továbbra is fennmarad. Jövő héten kedden pedig arra kérik az Országgyűlést, hogy a rendkívüli jogrendet szüntesse meg. A kormány jövő kedden olyan törvényjavaslatot nyújt be, aminek értelmében a rendkívüli jogrend megszűnhet, de a járványügyi készültség megmarad, ismertette a miniszter.
  • Jelenleg mintegy 173 ezer ember keres állást, ennyien szeretnének dolgozni, de nem találnak munkát. Jelenleg álláskeresési járadékban 101 471-en részesülnek. A közfoglalkoztatásban most 5000 emberrel többen vesznek részt, mint a járvány előtt. A kormány a közfoglalkoztatotti keretet 100 ezerrel megemelte, és 3000 új állást hoznak létre a Magyar Honvédségnél.
  • A miniszter szerint a kormány belátta, hogy hibázott, és nem habozott javítani a hibáján az egyszer használatos műanyagok ügyében. Gulyás Gergely azt mondta, tisztában vannak az uniós kötelezettséggel, valamint azzal, hogy a környezetvédelem érdekében be kell tiltani az egyszer használatos műanyagokat, de a jelenlegi járványügyi válsághelyzetben a munkahelyek megőrzése prioritást élvez, éppen ezért most erre koncentrálva vonták vissza saját idevágó javaslatukat. Egyeztettek az iparági szereplőkkel, a szándékuk nem változott ebben az ügyben, de a munkahelyek megóvása érdekében most elhalasztották az idevágó döntést.
  • Szentkirályi Alexandra elmondta az iskolák és az óvodák újranyitásával kapcsolatban gyakorlatilag ugyanazt felolvasta, amit szerda este Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár is elmondott.
  • A fertőzés veszélye ugyan csökkent, de a tömegközlekedési eszközökön továbbra is el kell kerülni a tumultust, ezért a kormány a veszélyhelyzet fennállásának idejére fenntartja az országban az ingyenes parkolásra vonatkozó szabályt, amely csökkenti a tömegközlekedés igénybevételét, mondta Gulyás. 
  • „Azt jó szívvel tudom mondani, hogy egy sikeres járványügyi védekezésen vagyunk túl, az egészségügyért felelős miniszternek köszönetet szokás mondani, nem támadni őt” – reagált Gulyás arra, hogy Orbán Viktornak töretlen-e a bizalma Kásler Miklós miniszter iránt. 
  • Közép-Európa nem áll rosszul a fertőzéssel szembeni harcban, de aki még nem fizette be nyaralását, az lehetőleg még várjon ki, mondta Gulyás Gergely a kérdésre, mit javasol a kormány a vakációt tervező családoknak.
  Gulyás Gergely: Megszüntetjük a tranzitzónákat (a teljes közvetítés)
 • Konkrét döntés nincs, elvi szándéknyilatkozatról van szó, válaszolta Gulyás arra a kérdésre, amely azt firtatta, hogy új stadion épülhet-e Pécsen. 

 • Arra a kérdésre, hogy számítanak-e a gyöngyöspatai ítélet után újabb keresetekre, Gulyás azt válaszolta, hogy a téma fontos, és figyelmet érdemel. „Azt a folyamatot látjuk, hogy hiába újítunk fel iskolákat, és próbáljuk az oktatás színvonalát javítani, vannak olyan települések, ahol ugyan kevesebben vannak a cigányok, a nem cigány gyerekeket mégis elviszik más településre tanulni.”

  „Akkor lehet a rendet biztosítani, ha egy rendőr az iskola mindennapi része. Ha a magyarországi cigányság felzárkóztatását nem tudjuk garantálni, akkor Magyarország nem lehet sikeres” – mondta a miniszter.

 • „Irrelevánsnak tartjuk a tagállamok gazdaságpolitikáján túli uniós értékeléseket” – mondta Gulyás Gergely az Európai Bizottság országjelentéséről, amely szerint felhatalmazás szerint csakis a gazdaságpolitikáról szólhatna, jogállami értékelésről és egyéb véleményekről viszont nem. Gulyás szerint az értékelés meglehetősen érdekes, szelektív szempontokat vizsgál, ettől függetlenül érdemes az egész dokumentumot elolvasni.

 • A kormány cáfolja, hogy olyan légzéssegítő berendezések szereztek be, amelyek használhatatlanok lennének.

  A SOTE az ITM megbízásából igény felmérését bonyolított le, ez a beszerzés maximálisan megfelel a kórházak igényeinek és a WHO ajánlásának. 56 non-inzaví eszköz mellett majdnem háromszor annyi invazív eszközt kaptak, mondta Gulyás Gergely. 

 • Közép-Európa nem áll rosszul a fertőzéssel szembeni harcban, de aki még nem fizette be nyaralását, az lehetőleg még várjon ki, mondta Gulyás Gergely a kérdésre, mit javasol a kormány a vakációt tervező családoknak.

 • Gulyás Gergely válaszolta ezt a HVG idevágó kérdésére, miszerint a jelenlegi súlyos gazdasági helyzetben – illetve egy esetleges következő hullám előtt – miért kell minden idők leglátványosabb tűzijátékát megszervezni. Ha erről végleges döntés születik, közlik majd, mondta, hozzátéve: ha a vírushelyzet lehetővé teszi, jó döntés a tűzijáték, mert jót tesz a turizmusnak is.

  Arra a miniszter nem válaszolt érdemben, hogy mennyibe fog kerülni ez a tűzijáték az adófizetőknek.

 • Pillanatnyilag rendezvénytilalom van az 500 főnél nagyobb rendezvények esetében augusztus 15-ig. A kormány ezt felül szokta vizsgálni.

  A szabadtéren a sportrendezvények látogatása, a színházi előadások megtartása mind olyan ügyek, amelyekről a kormány folyamatosan egyeztet, de erről egyelőre nincsen döntés

  – mondta Gulyás Gergely.

 • Nem most született erről döntés, de azt senki sem vonhatja kétségbe, hogy ez munkahelyeket teremt – válaszolta Gulyás a HVG kérdésére, amely emlékeztetett, az elmúlt napokban több mint százmilliárd forintot fordítottak a válságkezelésre létrehozott gazdaságvédelmi alapból a járványhoz nehezen köthető célokra, például a Budapest–Belgrád-vasútvonal fejlesztésére vagy a határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására. 

 • Gulyás Gergely szerint szerint ez a tervezet nem von el helyi adóbevételeket, de különleges gazdasági övezet biztosan nem lesz a megyei jogú városokban. A fővárosban sincs szükség ilyen szabályozásra, bár ezt a javaslat és a politikai helyzet is lehetővé tenné..

 • „Azt jó szívvel tudom mondani, hogy egy sikeres járványügyi védekezésen vagyunk túl, az egészségügyért felelős miniszternek köszönetet szokás mondani, nem támadni őt” – reagált Gulyás arra, hogy Orbán Viktornak töretlen-e a bizalma Kásler Miklós miniszter felé. 

 • Az Index kérdése:

  Gulyás Gergely miniszter azt nyilatkozta: „Nyilván a kormány kérése is az a hatóságokhoz, hogy csak és kizárólag a legindokoltabb esetben éljenek ilyen eszközzel.” Mit jelent az, hogy a legindokoltabb esetben? A törvény betűje szerint, vagy a kormány különböző kéréseinek hatására kell eljárni Magyarországon a hatóságoknak?

  Gulyás válasza: A törvény szerint kell eljárni. 

 • Az operatív törzs vezetője a belügyminiszter, noha abban részt vesz az emberi erőforrások minisztere is. Gulyás Gergely szerint semmi meglepő nincs abban, hogy Pintér Sándor az operatív törzs vezetőjeként egyeztet és döntéseket hoz.

 • Ezt mondta Gulyás a korlátozó intézkedések esetleges fenntartására vonatkozó kérdésre. Gulyás szerint erre vonatkozik majd újabb javaslatuk, amely a koronavírus-törvény hatályon kívül helyezése mellett minden szükséges, fenntartandó intézkedést törvényben rendel majd.

 • Folyamatban van egy eljárás, mivel Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Kormányhivatal kizárását kérte elfogultság miatt. A higiéniai szabályok megsértése miatt egymillió forintra bírságolták meg az intézményt, és az orvosi ellátás hiánya miatt is folyik egy eljárás. 

  Az Emmi dönteni fog az ügyben, ha szükséges más kormányhivatalt jelöl ki, ha nem, akkor a Fővárosi Kormányhivatal folytatja le az eljárást, mondta Gulyás. 

 • Ezt válaszolta Gulyás Gergely a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy több településen a közalkalmazottak bére csökkent a válsághelyzet idején. A miniszter kritizálta a településeket, amelyek szerinte korábban bírálták a kormányt azért, mert a munkahelyvédelmi intézkedések között az lehetővé tette a munkaidő-csökkentést.

 • A kormány a veszélyhelyzet miatti felhatalmazást visszaadja. Abban konszenzus van a virológusuk és az orvosok között, hogy egy második hullám veszélye fennáll, de hogy ez bekövetkezik-e, nagyobb lesz-e, azt nem tudjuk megmondani, mondta Gulyás. 

 • Gulyás Gergely szerint ezt egy ilyen járvány mindenképpen megmutatta. A miniszter szerint az állami betegellátás mindenképpen megőrzendő érték, a csak magánellátási rendszer nem lenne elég. Mindenkinek köszönetet mondott a megfeszített munkáért, de a rendszergazdálkodás terén úgy fogalmazott, hogy

  itt a lehetőség arra, hogy áttekintsük a jelenlegi kereteket és változtassunk egy jobb struktúra érdekében.

 • A fertőzés veszélye ugyan csökkent, de a tömegközlekedési eszközökön továbbra is el kell kerülni a tumultust, ezért a kormány a veszélyhelyzet fennállásának idejére fenntartja az országban az ingyenes parkolásra vonatkozó szabályt, amely csökkenti a tömegközlekedés igénybevételét, mondta Gulyás. 

 • Szentkirályi Alexandra elmondta az iskolák és az óvodák újranyitásával kapcsolatban gyakorlatilag ugyanazt felolvasta, amit szerda este Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár is elmondott.

  Vagyis:

  mivel a járványveszély mértéke érdemben csökkent, az óvodák és a bölcsődék a megyékben május 25-től, a fővárosban június 2-től visszatérnek a normális működési rendhez. Az intézményeknek külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyerekeket, a nyár folyamán egy intézmény legfeljebb két hétre állhat le.

  A tanév hossza nem változik, és mivel a digitális oktatás jól működik, így a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad.

  Június 2-tól változik a gyermekfelügyelet rendje is. Már nem csak egyes kijelölt intézményekben, hanem valamennyi iskolában meg kell szervezni az adott intézménybe járó gyerekek felügyeletét.

  A gyermekfelügyeleti rendet az iskoláknak június 26-ig kell megszervezniük és fenntartaniuk. A felügyeletben résztvevők számára

  JÚNIUS 2. ÉS  JÚNIUS 15. KÖZÖTT ELSŐSORBAN FELZÁRKÓZTATÓ, A TANULÁST TÁMOGATÓ FOGLALKOZÁSOKAT SZERVEZNEK, MAJD JÚNIUS 15-TŐL JÚNIUS 26-IG A KÖVETKEZŐ TANÉVRE KÉSZÜLHETNEK FEL AZ ISKOLÁKBAN.

 • Gulyás Gergely szerint azonban erről az operatív törzs fog további tájékoztatást adni.

 • Még a kijárási korlátozások ideje alatt is a munkáltatókra bíztuk ezt a döntést, ezután sem szólunk bele – mondta Gulyás Gergely a Magyar Nemzet kérdésére. A miniszter szerint ugyanakkor a távmunkát érintően pozitívak az elmúlt két hónap tapasztalatai.

 • A kormány tárgyalt az uniós költségvetésről és így arról a német–francia javaslatról, ami további 500 milliárd eurót juttatna a tagállamoknak a járvány okozta kihívások kezelésére.

  Nekünk az a legfontosabb, hogy a V4-ek és Magyarország nyerjen ezen

  – mondta Gulyás. Ma azonban még vita van abban a kérdésben, hogy ez hitel vagy támogatás lenne-e. Uniós csúcs június közepén lesz, ekkor tárgyalnak majd erről.

 • A miniszter szerint a kormány belátta, hogy hibázott, és nem habozott javítani a hibáján. Gulyás azt mondta, tisztában vannak az uniós kötelezettséggel, valamint azzal, hogy a környezetvédelem érdekében be kell tiltani az egyszer használatos műanyagokat, de a jelenlegi járványügyi válsághelyzetben a munkahelyek megőrzése prioritást élvez, éppen ezért most erre koncentrálva vonták vissza saját idevágó javaslatukat. Egyeztettek az iparági szereplőkkel, a szándékuk nem változott ebben az ügyben, de a munkahelyek megóvása érdekében most elhalasztották az idevágó döntést,

  a munkahelyek megóvása mindennél előbbre való ebben a rendkívüli  válsághelyzetben.

 • A gazdaságvédelmi akcióterv pillanatnyi állását illetően Gulyás elmondta, hogy 

  • jelenleg közel 173 ezer ember keres állást, ennyien szeretnének dolgozni, de nem találnak munkát. Jelenleg álláskeresési járadékban 101 471-en részesülnek.
  • A közfoglalkoztatásban most 5000 emberrel többen vesznek részt, mint a járvány előtt. A kormány a közfoglalkoztatotti keretet 100 ezerrel megemelte, és 3000 új állást hoznak létre a Magyar Honvédségnél.
  • Számításaik szerint 221 ezer munkahelyet sikerül megóvni.

  A kormány a gazdaság ösztönzése érdekében is hoz folyamatosan döntéseket, mondta a miniszter.

 • A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a luxembourgi Európai Unió Bírósága ítéletével nem értenek egyet, és ellentmondásosnak is tartják más nemzetközi jogi szervezetek, így a strasbourgi bíróság döntésével összevetve, de mégis felszámolja a kormány a tranzitzónákat. 

  A jövőben csak az ország határain kívül, a külképviseleteken lehet menekültügyi kérelmet benyújtani – közölte Gulyás. Azt is elmondta, hogy az intézkedés végrehajtása folyamatban van, négy ember, aki idegenrendészeti őrizetben volt, abban is marad, 280 embert pedig menekültügyi befogadó állomásra visznek.

 • Több fontos témában is döntés született a szerdai kormányülésen, melyeket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón ismertetett:

  • Áttekintették a járványügyi védekezés eddigi eredményeit, amelyek szerint a védekezés hatékony volt, és a vírus tömeges elterjedését sikerült megakadályozni. 
  • Az elmúlt napokban többen gyógyultak meg, mint amennyien megbetegedtek, ennek ellenére a védelmi szabályokat továbbra is be kell tartani.
  • A kormány szerint a hazai védekezés az egyik legsikeresebb volt Európában. A szigorúbb intézkedéseket Magyarországon ugyanis lényegesebben korábban hozták meg, mint más európai országokban.
  • A járványügyi készültség második szakaszában az operatív törzs továbbra is fennmarad.
  • Jövő héten kedden pedig arra kérik az Országgyűlést, hogy a rendkívüli jogrendet szüntesse meg. A kormány jövő kedden olyan törvényjavaslatot nyújt be, aminek értelmében a rendkívüli jogrend megszűnhet, de a járványügyi készültség megmarad. 
 • Ezt mondta Gulyás Gergely arról, hogy mit fog tartalmazni a parlamentnek jövő héten benyújtandó, a koronavírus-törvényt hatályon kívül helyező, de legalábbis megváltoztató kormányjavaslat. A veszélyhelyzetet majd a kormány fogja visszavonni.

 • Az Index a köznevelési államtitkár bejelentése előtt, a kormánydöntés ismeretének hiányban, a határidőre tekintettel ezeket a kérdéseket küldte Gulyás Gergely miniszternek és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek:

  • Döntött a kormány a tanévről (ha nem, akkor mikor tárgyalják a kérdést)? Valóban felfüggesztik a távoktatást május végén, azaz tíz napon belül az iskolák? Ha igen, akkor ez az iskolai oktatás újraindulásának engedélyezését, vagy kötelező elrendelését jelenti?
  • – Kedden írásban azt közölte az Index.hu-val a Koronavírus Sajtóközpont, hogy még nincs döntés az iskolai oktatás esetleges újraindításáról, avagy a tanév előrehozott lezárásáról, ugyanakkor több szülő jelezte, és egyes intézmények is megerősítették lapunknak, hogy úgy döntöttek, május végén megszűnik az online oktatás, ami helyett az alsó tagozatosoknak terveznek iskolai felügyeletet, foglalkozásokat. Ezek szerint önállóan is dönthetnek az intézmények?
  • Mit jelent Magyarország számára a szomszédos országok határnyitása? Magyarországon mikor változhatnak az idevágó – az országba történő belépésre, valamint a hatósági karantén elrendelésére vonatkozó – szabályok legelőbb?
  • Pontosan milyen jogi lépéseket fontolgatnak a tranzitzónáról szóló strasbourgi ítélettel kapcsolatban?
  • Gulyás Gergely miniszter azt nyilatkozta, "Nyilván a kormány kérése is az a hatóságokhoz, hogy csak és kizárólag a legindokoltabb esetben éljenek ilyen eszközzel". Mit jelent az, hogy a legindokoltabb esetben? A törvény betűje szerint, vagy a kormány különböző kéréseinek hatására kell eljárni Magyarországon a hatóságoknak?