Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Három beteg meghalt, csökkent az aktív fertőzöttek száma

DSC 4043
2020.05.21. 07:04

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 3641 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg. Ezzel 473 főre emelkedett az elhunytak száma, 1509-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1659 főre csökkent – osztották meg a friss adatokat a kormányzati tájékoztató honlapon csütörtök reggel.

Az aktív fertőzöttek 45 százaléka, az elhunytak 61 százaléka, a gyógyultak 46 százaléka budapesti. Az aktív fertőzöttek harmada, 510 fő igényel kórházi kezelést, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen.

Az előző nap, szerdán 3598 volt a beazonosított fertőzöttek száma, és 3 idős krónikus beteg hunyt el, ekkor három nap emelkedés után újra csökkent az aktív esetek száma. 

Szerda délután jelentették be, hogy a bölcsődék és az óvodák fokozatosan nyitnak, az iskolákban pedig a tanév végéig marad a digitális munkarend.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília a homokozókról, a játszóterek és kalandparkok újranyitásáról is beszélt. 

Müller Cecília: Homokozóban tarthatatlan a szociális távolság - az operatív törzs május 20-i tájékoztatója

Azt mondta:

  • be kell tartani a kézhigiénét, a fertőtlenítőszert ideális esetben a fenntartónak kell biztosítania, de ha ez nem lehetséges, akkor a szülőknek kell magukkal vinniük fertőtlenítőkendőket;
  • csak egészséges emberek (szülők és gyerekek) látogathatják ezeket a helyeket is;
  • a szociális távolságtartás még a homokozókban sem reális;
  • folyamatosan gondoskodnia kell az üzemeltetőnek a takarításról és a fertőtlenítésről;
  • a homokozókat az újranyitás előtt teljesen újra kell tölteni, ezeket naponta fel kell ásni, de itt nem szükséges a fertőtlenítőszer használata;
  • a műanyagból, fából és fémből készült játékok felületét viszont fertőtleníteni kell;
  • a kukákat rendszeresen, legalább naponta üríteni kell.

Müller Cecília azt is javasolta, hogy a szülők, ha lehet, vigyenek magukkal tízórait, uzsonnát a gyerekek számára. 

Kiss Róbert rendőr alezredes pedig azt mondta: bár hétfőtől országszerte megszűntek a kijárási korlátozások, a rendőrség továbbra is a biztonsági óvintézkedések betartását kéri mindenkitől.

Kásler Miklós Emmi-miniszter a Demokratának adott egy alákérdezős interjút, ebben úgy fogalmazott, hogy soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ki kell üríteni ágyakat a kórházakban. Szerinte nem a tárca döntött a betegek kezeléséről, hanem a szakmai kollégium.

Az előző nap legfontosabb híreit a koronavírusról ebben a cikkben gyűjtöttük össze

(Borítókép: Bődey János / Index)