Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő online tájékoztatóját élőben közvetítjük ma is.

Ezeket a kérdéseket küldtük el (még a tegnapi Maruzsa-bejelentés előtt, 17 óra volt a határidő):

  • Döntött a kormány a tanévről (ha nem, akkor mikor tárgyalják a kérdést)? Valóban felfüggesztik a távoktatást május végén, azaz tíz napon belül az iskolák? Ha igen, akkor ez az iskolai oktatás újraindulásának engedélyezését, vagy kötelező elrendelését jelenti?
  • Kedden írásban azt közölte az Index.hu-val a Koronavírus Sajtóközpont, hogy még nincs döntés az iskolai oktatás esetleges újraindításáról, avagy a tanév előrehozott lezárásáról, ugyanakkor több szülő jelezte, és egyes intézmények is megerősítették lapunknak, hogy úgy döntöttek, május végén megszűnik az online oktatás, ami helyett az alsó tagozatosoknak terveznek iskolai felügyeletet, foglalkozásokat. Ezek szerint önállóan is dönthetnek az intézmények?
  • Mit jelent Magyarország számára a szomszédos országok határnyitása? Magyarországon mikor változhatnak az idevágó – az országba történő belépésre, valamint a hatósági karantén elrendelésére vonatkozó – szabályok legelőbb?
  • Pontosan milyen jogi lépéseket fontolgatnak a tranzitzónáról szóló strasbourgi ítélettel kapcsolatban? 
  • Gulyás Gergely miniszter azt nyilatkozta, "Nyilván a kormány kérése is az a hatóságokhoz, hogy csak és kizárólag a legindokoltabb esetben éljenek ilyen eszközzel". Mit jelent az, hogy a legindokoltabb esetben? A törvény betűje szerint, vagy a kormány különböző kéréseinek hatására kell eljárni Magyarországon a hatóságoknak?

Az MTVA adását az RTL Klub segítségével közvetítjük.