Szeptembertől már nem olyan lesz az oktatás, mint volt

2020.05.21. 21:50

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az ATV Egyenes beszéd című műsorában közölte, hogy szeptemberben a tervek szerint egy normális tanév kezdődik, de már nem a megszokott rendhez térnek vissza: felhasználják a digitális oktatás tapasztalatait is.

Maruzsa az iskolák részleges újranyitásáról tisztázott pár kérdést. Azt mondta, nem tartották indokoltnak a visszatérést két hétre a hagyományos oktatásra ebben a tanévben, mert az iskolafenntartóktól kapott adatok alapján van elég jegyük a tanulóknak, le tudják zárni a tanévet. 

Maruzsa azt mondta, hogy abban bízik, hogy a digitális oktatás pozitív tapasztalatait hasznosítani fogják, így ilyen értelemben nem fognak a korábbi, hagyományos oktatási rendhez visszatérni szeptembertől, de szerinte szükség lesz a tanár-tanítvány viszony visszahozására, a közösségépítésre. Úgy véli, a tanárok élesben próbáltak ki olyan technikákat, amelyeket nem próbáltak volna ki, és jövőre a digitális kultúrára átkeresztelt informatika tárgy még alkalmasabb lehet a távoktatásra. 

Az államtitkár elmondta, marad a digitális oktatás, de június 2-15. között az iskolákban gyermekfelügyeletet biztosítanak, emellett lehetőség van kisebb csoportokban a tanításra, a szülőkkel való találkozásra, de ezeknek az alkalmaknak felzárkóztató, összegző szerepük lesz. Június 16-tól az ország összes iskolájában két hétig még gyerekfelületet biztosítanak, és ekkortól lehet táborokat is szervezni. 

Maruzsa azt mondta, nem tudnak olyan diákról vagy tanárról, aki az érettségi közben kapta volna el a koronavírus-fertőzést. 

Az államtitkár azt mondta, a kormány júliustól folyósítja a pedagógusoknak a korábban megígért béremelést, szerinte ez is egy gesztus, mert látott már olyat korábban, hogy válsághelyzetben visszatáncoltak ígéretek mögül kormányok. Azt mondta, megvizsgálják, tudják-e még honorálni a tanárok plusz munkáját, de ígéretet nem szeretne tenni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás