Megtartja mandátumát Varga-Damm Andrea, és a Jobbikból sem lép ki

2020.05.21. 18:51 Módosítva: 2020.05.21. 20:42

A Jobbik országgyűlési képviselője volt az LMP által alapított Ökopolisz Alapítvány Jövő TV című online műsorának vendége csütörtökön. A műsorban Varga-Damm bejelentette, hogy

a mandátumáról nem mond le, és a Jobbikból sem távozik önként.

A politikust pártja szólította fel, hogy 24 órán belül adja vissza a mandátumát, miután Varga-Damm útmutatása alapján a frakció kedden a kormánypártokkal együtt megszavazta az állami megfigyelőrendszerről szóló salátatörvényt. Utólag azonban ezt hibának nevezték, és a politikusnőt tették felelőssé a félretájékoztatásért.

Varga-Damm Andrea az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 6-án.
Varga-Damm Andrea az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 6-án.
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az új törvény felhatalmazza a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, hogy egy Magyarországot érő kibertámadás elhárítása érdekében ellenőrizze az állami és önkormányzati szervezetek „elektronikus hírközlési hálózatainak tartalmát”. Az új jogszabállyal ebben az elemzésben foglalkoztunk részletesen.

Az interjúban Varga-Damm arról is beszélt, hogy magát a párt négy legnépszerűbb tagja közé sorolja. Szerinte jobbikosnak lenni létforma, és a Jobbikot nem a vezetők jelentik, hanem a tagság és a párt alapértékei.

A kérdésre, hogy rendezhető-e a viszony Jakab Péter pártelnökkel, azt válaszolta, hogy nincs, nem is volt köztük soha semmilyen konfliktus.

Ha rákényszerítenek, el tudom képzelni a munkámat függetlenként,

jelentette ki Varga-Damm Andrea, hozzátéve, hogy "soha nem leszek nem jobbikos": attól, hogy ultimátum elé állítják, a közösségtől nem távolodik el.

Varga-Damm posztolt a Facebook-ra is, egyebek mellett azt írva, hogy a 24 óra elegendő idő volt arra, hogy megismerje a Jobbik tagságának és támogatóinak a döntéssel kapcsolatos véleményét. 

Frissítés: A Jobbik reakciója

Csütörtök este a Jobbik elnöksége közleményben reagált Varga-Damm Andrea bejelentésére. Eszerint Varga-Damm annak ellenére tartja meg a párttól kapott országgyűlési mandátumát, hogy visszaadásáról a Szent Korona előtt tett esküt. Ugyanilyen súlyú bűnnek nevezik, hogy – a Jobbik frakcióvezetésével szemben – nem ismerte el, hogy hibázott, és szerintük a képviselő a megfigyelési törvényt bíráló választókat butának nevezte a közösségi médiában. Ezért a továbbiakban nem kívánnak vele közösséget vállalni.