Iván
22 °C
39 °C

Végül feljelenti a Dél-pesti Kórház Bencsik János független képviselőt a riportja miatt

2020.05.21. 20:27

Néhány napja írtuk meg, hogy a volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő, Bencsik János egy közleményben jelezte, hogy kész saját magát feljelenteni rémhírterjesztésért. A képviselő forgatott egy videót a Dél-pesti Kórházba bejutva a védőfelszerelésekről, ami után az intézet igazgatója Dr. Ralovich Zsolt valótlan állításoknak nevezte az abban elhangzottakat.

A képviselő ezután hosszú közleményben írta meg, hogy ő már megírta a saját maga ellen tett feljelentést, csak alá kell írnia a kórház igazgatójának. Hozzátette, ha sem Ralovich, sem más nem tesz ellene feljelentést, akkor azt beismerő vallomásnak fogja tekinteni. Ami szerinte azt jelenti, hogy pontosan tisztában vannak azzal, hogy milyen kevés védelmet nyújtanak ezek a védőeszközök a vírus ellen, és milyen veszélynek teszik ki magukat az ott dolgozó orvosok és nővérek.

Azt nem tudjuk, hogy azt a papírt írta-e alá a kórház vezetése, de az MTI friss híréből kiderült:

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház "a fennálló veszélyhelyzetben tett valótlan tényállításokra tekintettel" feljelentést tesz a Bencsik János független országgyűlési képviselő által közzétett videó ügyében

Kifejtették, hogy néhány napja a képviselő egy "igaztalan állításoktól hemzsegő videofelvételt tett közzé", melyben "egy - állítólagosan a kórház dolgozójával folytatott - beszélgetésben keltették a kórház rossz hírét, ingatták meg a betegek és hozzátartozók hitét és bizalmát abban, hogy az ellátásukat a dolgozók nem megfelelő és biztonságos körülmények között nyújtják".

Azt írták, hogy a nyilvánosságra hozott felvétel kapcsán részletes belső vizsgálatot folytattak le. Ennek egyik eredménye: a kórház biztonsági kameráinak felvételei egyértelműen bizonyítják, hogy Bencsik János a kórház területére a járványügyi szabályokat és az általános látogatási tilalmat megszegve, a biztonsági és egészségügyi ellenőrzést tudatosan kikerülve, "bujkálva jutott be, két további ember társaságában".

A kórház szerint a képviselő videójában, a közvéleményt megtévesztve, nem a dolgozóik által ténylegesen használt védőeszközöket, hanem más célra alkalmazott egyszerű látogatói védőköpenyt mutatnak be és állítanak be úgy, mintha a járvány elleni védekezésben csak ezeket alkalmaznák. Ezt meghaladóan a sebészi maszkok, az FFP maszkok, továbbá a gumikesztyűk és a védőszemüvegek nem megfelelő minőségével és használatával kapcsolatosan tesznek valótlan, minden hozzáértést és szakmai alapot nélkülöző kijelentéseket.

Ez volt az a videó egyébként, amiről a feljelentést tevő kórház ír:

A kórház az írta:

"A koronavírussal fertőzött, illetve a fertőzésgyanús betegek ellátását biztosító osztályok főnővéreinek, főápolóinak május 18-án tett írásbeli nyilatkozata alapján egyértelműen és kétséget kizáróan megállapítható, hogy a feladatok ellátásához szükséges minőségű és mennyiségű védőfelszereléseket a dolgozók számára a kórház maradéktalanul és folyamatosan biztosította. A fenntartó által rendelkezésükre bocsátott védőfelszereléseken túlmenően 68,4 millió forint értékben rendeltek védőeszközöket kollégáik részére", de kitérnek arra is, hogy "a védőfelszerelésekkel történő felelősségteljes gazdálkodást, valamint a védőfelszerelések szabályozott kiadását és hatékony felhasználását a kórházparancsnok napi szinten ellenőrzi és azt példaértékűnek minősítette".

Mindezek miatt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház feljelentést tesz mind a járványügyi szabályok súlyos megszegése, mind a védőfelszereléseket és a kórházi munkát érintő kijelentések miatt.

Bencsik János a Facebookon reagált a feljelentésére, azt írta, örül, hogy ez a feljelentés ellene megszületett, mert így végre kiderülhet az igazság. „A Kínából érkezett, használhatatlan védőfelszereléseket leleplező videóm mára közel egymillió emberhez jutott el. A kórházvezetés ahelyett, hogy érdemi lépéseket tett volna dolgozóik biztonsága érdekében, engem vádol hazugsággal” – posztolta.