Gál
3 °C
16 °C

MSZP: Egy 33 éves édesanya halt meg az egészségügy leállítása miatt

2020.05.22. 11:50

Egy öt hónapos kisbaba és egy hétéves kislány maradt édesanya nélkül azért, mert a járványra hivatkozva nem látták el a magyar állami egészségügyben – állítja Bangóné Borbély Ildikó egy, a Facebook-oldalára feltöltött videóban, amely szerint az egészségügy leállása miatt az asszonyt nem tudták megfelelően és időben ellátni, ezért hunyt el május első napjaiban.

Az MSZP országgyűlési képviselője az elhunyt nő családjánál járt Esztergomban, a videóban megszólal egy hozzátartozó is, az elhunyt asszony édesanyja. Martineczné Rezsnyák Regina több évtizedes egészségügyi tapasztalattal rendelkezik – a részletes beszámoló alapján jelenleg is a betegellátásban dolgozhat –, és valóban részletesen mesélte el, mi történt lányával április utolsó és május első napjaiban, amikor a járványhelyzet miatt nem kapott azonnali ellátást.

Gyakorlatilag hordágyon szállították a tatabányai kórház covidos részlegére

– mondta a gyászoló édesanya, elmondásából pedig kiderült, hogy lányának még április 22-én szemgödri fájdalommal kezdődtek panaszai, amelyek óráról órára súlyosbodtak, de hiába kért az őt telefonon diagnosztizálni igyekvő háziorvosa azonnali koronavírustesztet, több nap eltelt, ami alatt a fiatal asszony állapota romlott, és semmilyen orvosi ellátást nem kapott.

Ráadásul a mentősök érkezésére 48 órát türelmesen váró édesanya szerint a koronavírusteszt végül negatív lett, ám csak napokkal később, a mentők érkezése után válhatott világossá, hogy lánya súlyos agyhártyagyulladással maradt ellátás nélkül a járványügyi vészhelyzet idején.

A gyászoló édesanya elmondása szerint a centrális hányással szenvedő lányával ráadásul vissza kellett fordulnia a Székesfehérvárra induló mentőnek, majd 

pedig csak a nyolcadik kórház fogadta, és összességében 117 kilométert utaztatták a beteget.

Az asszony szerint lányáért mindennek ellenére mindent megtett az őt szállító két mentős, amiért köszönetet is mondott, szerinte a megkésett ellátás professzionális volt, csak éppen későn került a beteg egyáltalán szakember látókörébe. Végül a balassagyarmati kórházba került lánya, akinek utolsó telefonhívásáról édesanyja lemaradt. A kórházban lánya, Regina május elsején belehalt az agyhártyagyulladásba.

Ez egy gyógyítható betegség, ha idejében észreveszik

– mondja a videóban az egészségügyi végzettségű édesanya, aki azt is mondta, hogy csakis azért nyilatkozott a szocialista képviselőnek, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek a lányáéhoz hasonló értelmetlen halálesetek. Azt is mondta, hogy ők a rövidebbet húzták, és sokan fogják az egészségügyi ellátás értelmetlen leállítása miatt a rövidebbet húzni.