Róbert
16 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Kósa: Simonka György kérésére semmilyen törvényt nem módosítottunk

2020.05.22. 11:10

Simonka György kérésére semmilyen törvényt nem módosítottunk

– így reagált a Népszava kérdésére Kósa Lajos Fidesz-alelnök, akit azért kerestek meg, mert az ügyészség konkrétan megnevezte azt a két jogszabályt, amit szerintük a fideszes országgyűlési képviselő lobbizott ki magának 2016-ban a Fidesz-frakciónál.

A büntetőeljárás alá vont képviselő a vád szerint ezt azért tette, hogy a vele szemben akkor már zajló eljárásban kedvezőbb helyzetbe kerüljön. Kósa Lajos ezzel kapcsolatban kifejtette a Népszavának, hogy Simonka György képviselő nem terjesztett elő semmilyen törvényjavaslatot (ezt egyébként az ügyészség sem állítja).

A Fidesz-frakció kizárólag a közjó érdekében, általános szabályzási igénnyel terjesztett elő vagy fogadott el törvényjavaslatokat

–  írta a Fidesz alelnöke a lapnak. A 2016-ban frakcióvezetői tisztséget betöltő Kósa Lajos szerint a vádiratban szereplő mondat csak „bizonyíték nélküli vélelem”.

Hasonlóan nyilatkozott a Fidesz-frakció is:

Kizártnak tartjuk, hogy Simonka György kérésére a parlament bármilyen törvényt módosított volna. Amit ön említ, az egy folyamatban lévő büntetőügy vádiratában, és nem egy ítéletben szerepel.

Arról tehát már írtunk, hogy az ügyészség szerint a bűnszervezetben elkövetett csalással megvádolt Simonka 2016-ban törvényt módosíttatott a saját érdekében. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kérdésére ugyanis Polt Péter legfőbb ügyész konkrétan azt írta, hogy a fideszes politikus az agrárkamaráról szóló törvénynél, illetve egy, a termelői csoportokról szóló földművelésügyi miniszteri rendelet esetében tudott maga számára kedvező módosításokat elérni. Ennek oka pedig a vád szerint az volt, hogy a hozzá kötődő, vizsgálat alatt lévő termelőszövetkezeteknek ne kelljen visszafizetniük az adóhatóság szerint korábban, csalárd módon felvett támogatási pénzeket.

A törvényjavaslatot a fideszes Győrffy Balázs képviselő – egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke – nyújtotta be, majd ahhoz csatlakozott Jakab István képviselő, Magosz-elnök is. Az FVM-rendeletmódosítás Fazekas Sándor minisztersége alatt történt.

A Népszava szerint Hadházy Ákos írt egy újabb levelet Polt Péternek, azt tudakolva, hogy kérte-e a három fideszes képviselő, Fazekas Sándor, Jakab István és a Győrffy Balázs mentelmi jogának a felfüggesztését is a legfőbb ügyész, illetve kihallgatták-e őket az ügyben.

Az ügyészség ugyanakkor még csütörtök délután egy közleményben reagált Hadházy állításaira, mondván: „A Központi Nyomozó Főügyészség a Simonka György elleni nyomozás során vizsgálta a jogszabály-módosításokkal kapcsolatban bűncselekmény gyanúját, azt azonban kizárta. A jogalkotásban részt vevők szerepe semmilyen büntetőjogi felelősséget nem vetett fel.” Ugyanakkor arra az ügyészség nem válaszolt, hogy az ügyben meghallgatták-e egyáltalán azokat a képviselőket, akik nevüket adták a szóban forgó jogszabály-módosításokhoz.

Az ügyészség azt továbbra is tényként közölte, hogy Simonka „javasolt jogszabály-módosításokat”. Az ügyészség szerint ezt „a minden gazdálkodót érintő adminisztrációs hibák miatti túlzott jogkövetkezmények kiküszöbölésére hivatkozva” tette.

A cikk szerint ugyanis Simonka és köre el akarta kerülni, hogy a támogatásokat vissza kelljen fizetniük. Azonban – mint írta idevágóan a legfőbb ügyész – ezzel sikertelenül próbálkozott a vád fókuszában álló Magyar Termés TÉSZ Kft., valamint a Paprikakert TÉSZ Kft. A törvénymódosítás szerint egyébként a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal csak akkor kérhette vissza a pályázati pénzt, ha a pályázó valótlan adatot közölt. Ha azonban csak „hibásan” nyújtotta be a támogatási kérelmét, úgy már nem járt vissza automatikusan a pénz.

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly augusztusban közölte, hogy Simonka György és 32 társa ellen vádat emelt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak.