Májusban még hiába várták a pluszpénzeket a járvány ellen küzdő nővérek

2020.05.22. 20:35 Módosítva: 2020.05.22. 23:29

Több helyről is panaszkodtak ápolók a napokban arról, hogy noha több pénzt ígértek nekik a koronavírus miatt, nem kapták meg, sőt, valaki májusban még kevesebbet kapott a megszokottnál. A 24.hu a János kórházban lévő ápolóval beszélt, az RTL Klub híradójában pedig a szintén járványkórház Szent László kórház dolgozója állította ezt. 

A János kórház erre reagálva az Indexszel közölte, hogy a cikkben említett dolgozójuk „nem százezer forintot, hanem a kétheti karanténért járó táppénzzel együtt kétszázezer forintot kapott eddig, és ez további százezrekkel egészül ki”. 

A kórház közlése szerint a májusban átutalt fizetése még nem tartalmazta a Covid-osztályon dolgozók számára megállapított 180%-os szorzóval kiszámított mozgóbért, amit júniusban kap meg. A János kórházban a mozgóbér a tárgyhót követő második hónapban jelenik meg az elszámolásban – magyarázták. „Az említett kollégánk a júniusi utalással a májusi alapbér és az április hónapban, a Covid-osztályon ledolgozott órák után bruttó 624 000 forintra számíthat, tehát nettó 415 000 forintot kap kézhez.

A János kórház azt közölte, hogy minden kolléga részére, akik az izolációs vagy karantén osztályokon zajló munkában részt vettek, az ott teljesített órákat 180 százalékos emelt szorzóval számolta el március és április hónapban is. Akik pedig két hét karanténban voltak, azok benyújtották táppénz-kiegészítési igényüket, hogy az eddig átutalt 60 százalék helyett teljes, 100 százalékos táppénzt kapjanak.