Medical Online: Pintér a háziorvosi praxisok államosításában gondolkozik

2020.05.24. 14:08 Módosítva: 2020.05.26. 10:47

Az egészségügy átalakításával megbízott Pintér Sándor belügyminiszter a háziorvosi praxisok államosításában gondolkozik, írja a Medical Online egészségügyi szaklap a tárgyalásokról kiszivárgott információk alapján. 

A lap információi szerint Pintér azt kérdezte az alapellátókat képviselő szervezetektől, hogy mennyiért vállalnák havonta a háziorvosok a betegek ellátását. A MedicalOnline több független forrásból is úgy értesült: Pintér Sándor egyebek mellett azzal indokolta, miért lenne üdvös államosítani a háziorvosi ellátást, mert a Covid-19-járvány alatt nem voltak vezényelhetőek az alapellátó orvosok. 

A háziorvosok jelenleg vállakozóként látják el feladatukat. A praxisért adott esetben több tízmillió forintot kellett kifizetniük. A lap szerint úgy tűnik, a kormány az egészségügyet illetően is visszanyúl a két világháború közötti időkhöz, amikor a Belügyminisztérium égisze alatt működött az ágazat irányítása, és ezt ötvözné a kádári időszak állami körzeti orvosi rendszerével.

Egy államosítás esetén azonban kárpótolni kellene a praxisuk tulajdonjogáért milliókat kifizető orvosokat, illetve a vagyonértékű jogot 30 évvel ezelőtt az államtól megkapó idősebb orvosokat a vagyonvesztésért. Ugyancsak megoldást kell találni majd arra, hogy mennyit és hogyan fizet az állam azokért a rendelőkért és eszközökért, amelyek a háziorvosok tulajdonában vannak. Kérdéses az is, hogy a nyugdíjkorhatárt túllépett háziorvosok által hátrahagyott praxisok mennyire lesznek így vonzóak a fiatalabb generációnak.  

Jelenleg is  több száz háziorvosi praxis betöltetlen Magyarországon. Ezt a magyar kormány azzal igyekszik megoldani, hogy jelentős összegeket fordít az rendelők felújítására, az orvosoknak pedig új szolgálati lakásokat építenek vagy újítanak fel. 

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a most megindult egyeztetésekről azt mondta: Pintér Sándor láthatóan minden érintett fél véleményét igyekszik meghallgatni. A MOK bemutatta javaslatait  az orvosok bérrendezéséről, a hálapénz megszüntetéséről,  a regionális centrumkórházakban koncentrált ellátásokról és a háziorvosok kompetenciájának erősítéséről is, hogy minél  kevesebb beteget kelljen továbbküldeni a szakrendelőkbe és a kórházakba.