Újabb 4 beteg halt meg, az aktív esetek száma 1565-re csökkent

DBZOL20200514022
2020.05.24. 07:05

Újabb 28 magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3741-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Meghalt újabb 4 krónikus beteg, ezzel 486-ra emelkedett az elhunytak száma. 1690-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Az aktív fertőzöttek száma tizeneggyel 1565-re csökkent.

Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 61 százaléka, a gyógyultak 49 százaléka budapesti. 442 fertőzött kap kórházi kezelést, közülük 28-an vannak lélegeztetőgépen, írja a kormányzati tájékoztató oldal.

Szombaton fordulatról számolt be az operatív törzs, ami kiemelte, hogy a gyógyultak száma meghaladta az aktív fertőzöttekét Magyarországon, ami a védekezés eredményességét igazolja. A szombati tájékoztatón Dr. Szlávik János, a Szent László kórház infektológusa arról beszélt, hogy Magyarországon három klinikai kísérlet is zajlik a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésére, és amennyiben bármelyik biztató eredményt mutat, úgy megkezdik a vakcina felhalmozását, hogy az eredményes tesztelés után azonnal elérhető váljon mindenki számára.

Az operatív törzs arról is beszélt, hogy bár újranyitnak az óvodák, de aki teheti, ne vigye be még a gyermekét, különösen akkor, ha a gyerek krónikus légúti betegséggel, például asztmával küzd.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon:

(Borítókép:  rvosok és ápolók vízitelnek a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. május 14-én. - fotó:  Balogh Zoltán)