A Fidesz helyesli, Fürjes Balázs nem lelkesedik, hogy Budapest egy percre leáll Trianon évfordulóján

2020.05.25. 22:11 Módosítva: 2020.05.25. 23:06

Két különböző reakció érkezett a Fidesz-berkekből ugyanarra a témára: Karácsony Gergely javaslatára június 4-én, Trianon századik évfordulóján egy percre leáll a budapesti tömegközeledés. A főpolgármester arra kérte a budapestieket, hogy ők is csatlakozzanak be a leállásba.  

1. Az ATV Emailben kérdezte meg a Fideszt, hogy részt vesznek-e a fővárosi kezdeményezésben, mire ezt az általános választ kapták:

A trianoni békediktátum egy olyan magyarságot ért történelmi, igazságtalan csapás, melynek 100. évfordulóján kötelességünk megemlékezni, egyúttal büszkének lennünk, hogy egy ilyen sorscsapás ellenére is a magyarság erősebb, mint valaha. Helyes, ha a közös emlékezésbe minél többen bekapcsolódnak.

2. Az Egyenes beszéd műsorban viszont Fürjes Balázs budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár így fogalmazott:

Hogy ez a legjobb megoldás-e, hogy egy kétmilliós város forgalmát csúcsidőben megállítsuk, ezt majd meglátjuk, most még nem tudjuk. Én magam személyesen jobban szeretem az olyan megemlékezéseket, amiben önkéntes a részvétel, és mindenki szabad akaratából vehet vagy éppen nem vehet részt.

Fürjes azt is mondta, nem szeretné, hogy a „visszájára forduljon”, hogy ez egyfajta kényszerűség lehet a budapestieknek, de mivel ez lesz az első ilyen alkalom, meglátjuk, beválik-e.