Nem vizsgálják felül a parlamenti tudósítás szabályait a strasbourgi döntés után sem

2020.05.26. 19:57 Módosítva: 2020.05.26. 21:45

Semminek nem kell változnia attól, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerint Kövér László megsértette a sajtószabadságot, tulajdonképpen ezt közölte az Országgyűlés Sajtóirodája az MTI-vel.

Az EJEB kedden Strasbourgban egyhangú döntéssel kimondta, hogy az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró (köztük két indexes) szólásszabadsághoz fűződő jogát, amikor 2016-ban kitiltotta őket a Parlamentből.

„Az ítéletből nem következik a sajtótudósítás rendjével kapcsolatos jelenlegi szabályok felülvizsgálatának kötelezettsége”

– írja az Országgyűlés Sajtóirodájának közleménye.

Az Országgyűlés szerint a bíróság ítélete „számos ponton alátámasztotta a magyar kormány perben képviselt álláspontját”, mivel

  • elismerte, hogy a sajtótudósítás magyar jogban történő szabályozása előrelátható és „a jog által előírtság” követelményének megfelelő volt,
  • elismerte, hogy a sajtó általi felvételkészítési lehetőség korlátozása, a szabályszegők szankcionálása a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása jogszerű céljai közül kettőnek is megfelelt,
  • egyetértett a magyar kormány álláspontjával abban, hogy az újságírók azzal, hogy nem tartották tiszteletben a tudósítás szabályait, tudatosan vállalták a kockázatát annak, hogy szankcionálhatják őket a házelnöki rendelkezés megsértése miatt.

Ahogy korábban megírtuk, az Emberi Jogok Európai Bírósága azért adott mégis a panaszosoknak igazat, mert határozatlan időre szóló kitiltásuk nem állt arányban a tettükkel, és nélkülözte az eljárási garanciákat:

  • a döntés meghozatalába a házelnök nem vonta be őket,
  • nem kellett mérlegelnie, hogy az újságírók fontos ügy érdekében sértették-e meg a rendelkezését,
  • sem azt, hogy a kirótt szankciónak mik lehetnek a következményei,
  • és hiányoztak a jogorvoslati fórumok, ahol az újságírók is kifejthették volna az érveiket.

A BÍRÓSÁG TEHÁT MEGÁLLAPÍTOTTA, HOGY AZ ÚJSÁGÍRÓK KITILTÁSA SÉRTETTE AZ EURÓPAI EMBERI JOGI EGYEZMÉNY 10., A VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS SZABADSÁGÁRÓL SZÓLÓ CIKKÉT.

Dojcsák Dalma, a TASZ jogásza már korábban azt mondta az Indexnek, hogy a bíróság döntése önmagában nem szünteti meg az újságírók kitiltásának gyakorlatát.

A konkrét kitiltási ügy óta, amely alapján az ítélet született, a szabályozás több ponton is megváltozott, az új rendelkezésben azonban megjelent több olyan jogintézmény, melynek hiányát a mostani beadvány kifogásolta, ahogy erről részletesen írtunk itt >>>

Kollégáink, Fábián Tamás és Bakró-Nagy Ferenc 2016. április 25-én, egy hétfői ülésnapon arról kérdezték a Parlamentben a kormánypárti képviselőket, hogy mi a véleményük a friss botrányról:  a jegybank alapítványai közpénzmilliárdokat osztogattak a haveri körnek. Pontosan ugyanezt tették a Hvg.hu, a Nol.hu és a 24.hu újságírói is, akik szintén az ügy panaszosai. Az Index kérdezősködésének ez a videó lett az eredménye:

Úgysem arra válaszolok, amit kérdez!