11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26. ÉLŐ
Lengyelország 0
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Müller: 100 ezer lakosra 38 fertőzött jut az országban

Screen Shot 2020-05-26 at 11.04.04 (2).png
2020.05.26. 11:40

Hazánkat nem döntötte le lábáról a koronavírus-járvány, de megtorpantunk, mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Schanda szerint már több mint egymillió embernek nyújtottak valamilyen támogatást. „Ha munka van, minden van” – mondta a miniszterhelyettes.

A munkahelyteremtő bértámogatásban 80 milliárd forintos keretösszegből segítik 70 ezer regisztrált álláskereső újbóli munkába állását, ez a támogatás havonta 200 ezer forint is lehet dolgozónként, az igénylők száma napról napra emelkedik. Schanda szerint már 125 853-an vannak azok, akik a munkáltatójukkal közösen igényeltek bértámogatást, valamint 10 335 mérnök és kutató igényelt fejlesztési, innovációs és kutatási támogatást. „A magyar kutatók és mérnökök a koronavírus-járvány idején is bizonyították, hogy a világ élvonalához tartoznak”, ezért 

azonnal elérhető hárommilliárd forintos keretet ad a kormány a járvánnyal összefüggő projektek finanszírozására.

Ebből a pénzből önellátóvá tennék az országot a védőeszközök előállításában, visszajelző rendszereket alakítanának ki, amikkel az ország átfertőződöttségéről és a vírus terjedésével kapcsolatosan kapnak adatokat, valamint felkészülnének arra, hogy a jövőben is kerülhetünk ilyen helyzetbe. 

Schanda szerint a magyar tulajdonú cégeket is meg kell védeni, nem engedhető meg, hogy a válságot kihasználva külföldi cégek szerezzenek tulajdont bennük. Ha a tulajdont átengedjük külföldi cégbe, a magyar gazdaság és a magyar emberek érdekei háttérbe szorulhatnak. De a külföldi tulaj is lehet jó tulaj a miniszterhelyettes szerint, ezért ezt megtiltani nem lehet. Egy kormányrendelet szerint 2020 végéig külföldi szereplő csak miniszteri engedéllyel szerezhet tulajdoni részt magyar cégben.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elismételte a keddi hazai adatokat. 3771-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, meghalt újabb 8 idős krónikus beteg, ezzel 499-re emelkedett a halottak száma. 1836-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1436-ra csökkent. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 49 százaléka budapesti. A fővárosban eddig összesen 1789-en fertőződtek meg. 436 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen.

100 ezer lakosra az országban 38 pozitív eset jut, ezek eloszlása az országban:

 • Budapest 102,
 • Zala megye 92,
 • Fejér megye 88,
 • Komárom-Esztergom megye 81,
 • Pest megye 41.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóját itt nézheti, alább folytatódik a cikk.

Müller Cecília: 100 ezer lakosra 38 fertőzött jut az országban - az operatív törzs május 26-i tájékoztatója

Továbbra is 33 idősotthon, szociális intézmény érintett a koronavírussal az országban.

 • 5991 embert ápolnak összesen ezekben az intézményekben, őket 2301 gondozó ápolja.
 • Közülük 141 gondozó, 886 ápolt lett fertőzött ezekben az otthonokban.

Müller ezután kicsit kitekintett a világ adataira. Az egész világon 5,5 millió fertőzött van, 346 ezren pedig meghaltak. Ebből 2 073 000 fertőzött van Európában, 174 ezer a halottak száma.

A hazai szabad fürdőhelyek vízminőségéről is beszélt az országos tisztifőorvos. Az uniós rendszabályok szerint négyévente értékelik ezeknek a vizeknek a minőségét. Az országban 237 természetes fürdőhelyből 90 százalék kiváló vagy jó minősítésű, Müller szerint ez „örömteli és fontos”, így lehet élvezni nyáron a fürdőzést. 

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy

 • kedden újabb védőfelszereléseket szállítanak ki 30 vidéki kórházba. 
 • 11 661 ember van összesen hatósági házi karanténban.
 • 396-ra emelkedett a büntetőeljárások száma, ebből 107 rémhírterjesztés miatt zajlik.
 • Határhelyzet: teherforgalomban Röszke, Ártánd, Csengersima, Tompa, Csanádpalota, személyforgalomban Nagylak átkelőkön egy-két órás várakozási idők vannak.
Kiss Róbert
Kiss Róbert
Fotó: Index

Az Index kedden ezeket a kérdéseket küldte az operatív törzsnek, ebből egyet válaszoltak meg:

 • 24 órára léphetnek be Magyarország területére Szlovákiából a szlovák állampolgárok és azok, akik állandó lakhellyel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkeznek Szlovákiában. Ehhez formanyomtatványt kell kitölteni a határon, válaszolták az Index kérdésére: Mik most a magyarok Szlovákiába és a szlovákok Magyarországra utazásának a szabályai, melyik ország állampolgárai hány órára mehetnek át a másikba?
 • Rétvári Bence egy írásbeli válasza szerint a magyar koronavírus-terápiás protokollban használják a hidroxi-klorokint. A WHO leállította a szer tesztelését, és elég sok tudományos kritika is érte már. Ennek fényében továbbra is része maradhat a magyar ellátási protokollnak? Hány emberen alkalmazták ezt a szert, hogyan alakult az érintettek állapota, és milyen arányban alakult ki szívritmuszavar esetükben?
 • A legfrissebb adatok szerint országszerte hány idősotthonban jelent meg a koronavírus-fertőzés, és hány idősotthonban lakó betegről lehet tudni Budapesten, illetve vidéken?
 • Javasolja az operatív törzs a kormánynak, hogy – akár feltételekkel – újra nyithassanak a kollégiumok a felsőoktatásban, de legalábbis fogadhassák azokat a diákokat, akiknek a vizsgaidőszak gyakorlatilag kivitelezhetetlen közlekedési terhekkel jár kollégiumi elhelyezés nélkül?
 • Az operatív törzs milyen aktív, vagy új igazolt fertőzött esetszámnál javasolja az újabb budapesti enyhítéseket, így például a vendéglátóhelyek belső tereinek megnyitását?
 • Meddig indokolt fenntartani a 65 éven felüliek számára biztosított vásárlási idősávot?
 • Pontosan meddig marad ingyenes a parkolás az országban, és mi indokolja ezt?

Sajtókérdésekre adott válaszok:

 • Az unokákért csak egészséges nagyszülő menjen az óvodába, ott és otthon is mosson szappannal kezet. (Vas Népe)
 • Folyamatosan vizsgálják, milyen egészségügyi ellátásokat vezethetnek vissza. (Új Néplap)
 • A keddi és hétfői halottak többszörösen krónikus betegségben szenvedek, időskorúak is voltak, így több oldalról is magas kockázatban voltak. A kérdés arra irányult, hogy lehet, hogy az utóbbi napokban újra megugrott a halottak száma az új fertőzöttekhez képest. (RTL)
 • Időpontra, telefon egyeztetés után menjenek az orvoshoz az emberek, ne csoportosuljon senki. (RTL)


 • Hírek
 • Bankszámla