Nem fogja könnyen feladni a tatai szálloda tervét a Hell cégcsoport

2020.05.26. 11:31 Módosítva: 2020.05.26. 11:39

A tatai Öreg-tó partját választotta a 120 szobás luxusszálloda-beruházásának helyszínéül a Hell cégcsoport - jelentette be a Facebookon közvetített tájékoztatón a Hell Energy Magyarország Kft. kommunikációs és marketingigazgatója, Pantl Péter.

Két hete a város ingyenes lapjában, a Városkapuban Tóth Eszter Anna, a beruházó cég marketingigazgatója még arról beszélt, hogy Zamárdi és Balatonföldvár is „versenyben van”, és mindhárom helyszínre készült terv. Michl József polgármester pedig korábban arról tájékoztatta az Indexet, hogy a tóparton kívül más lehetséges tatai helyszínek megvizsgálására is felkérte a beruházót. Mostanra úgy tűnik, eldőlt a kérdés, hiába váltott ki heves tiltakozásokat a beruházás híre, a Hell érdekeltségébe tartozó Avalon az Öreg-tó partján található helyszín mellett döntött. 

A most bemutatott LÁtványterveken szereplő épület megvalósulásához módosítani kell a beépíthetőségi szabályozásokat.

A tájékoztatón vendégként megszólaló polgármester azt mondta: a szabályozási terv módosításáról egy lakossági fórum után a tatai képviselő-testületnek kell majd döntenie.

Újságírói kérdésekre válaszolva a módosítási kérelem ügyében Pantl Péter azt mondta: ha a város nem támogatja a beruházást, lehet, hogy mégis a másik két balatoni koncepció egyike mellett döntenek, de

nem fogják könnyen feladni tatai szálloda tervét, ugyanakkor a hatályos jogszabályok szerint fogják megépíteni azt, amit megálmodtak. 

Michl arról is beszélt, hogy a beruházás területe körül kizárólag önkormányzati és állami területek vannak, és amíg ő lesz a polgármester, ezeken az erdős területeken nem lesz további építkezés. A beruházásról szóló vitát egy olyan családi vitához hasonlította a polgármester, amelyben hatalmas csata folyik, mindenki elmondja az érveit,

végül „a papa megmondja, hogy mi épülhet meg”, és egy olyan „konszenzusos” döntés születik, amelyet aztán az egész család szeretni tud.

A tatai Öreg-tó körül már februárban is forrtak az indulatok. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, ekkor egy fizetős strand terve és a luxusszálloda építésének híre is borzolta a kedélyeket. Korábban aláírásgyűjtéssel és népszavazási kezdeményezéssel is megpróbálták megakadályozni civilek, ellenzéki pártok és ellenzéki képviselők is az Öreg-tó körüli nagyberuházásokat, mert attól tartanak, a tó ezektől elveszítené a hangulatát. 

A koronavírus miatt nem lehetett tüntetni, és a népszavazási kezdeményezés is megakadt, miközben a képviselő-testület egyetértésére sem volt már szükség a döntéshozatalban. A járvány miatt bevezetett különleges jogrenddel a város fideszes polgármestere, Michl József egy személyben dönthet, és már korábban határozott is arról, hogy kiemelt fejlesztési helyszínként kezeli a tópart érintett részét.