Egészségügyi válsághelyzetben különleges jogokat kapna a kormány

2020.05.27. 06:49

Az országos tiszti főorvos javaslatára - miniszteri előterjesztés után - egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el a kormány, ha a Parlament elfogadja a veszélyhelyzet megszüntetéséhez benyújtott átmeneti szabályokat - írja a hvg.hu.

A tervezet szerint a kormány akkor rendelhet el válsághelyzetet, ha 

  • nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet,
  • az emberek életét, testi épségét, vagy az egészségügyi ellátást veszélyeztető körülmény következik be.

Az országos tiszti főorvos követi a helyzetet, ha a feltételek nem állnak fenn, kezdeményezi a kormányrendelet visszavonását, amit a kormány köteles lenne megtenni.

Az egészségügyi válsághelyzetet elrendelő kormányrendelet legfeljebb hat hónapig marad hatályban, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja.

Akkor hosszabbíthat a kormány, ha a válsághelyzet elrendelésének feltételei még fennállnak. Erről az Országgyűlés egészségüggyel foglalkozó bizottságában kellene beszámolni (vagyis nincs szó semmilyen parlamenti felhatalmazásról, jóváhagyásról).

Válsághelyzetet az egész országra, vagy annak bármely területére elrendelhet a kormány, illetve működtetheti az operatív törzset.

Egészségügyi válsághelyzetben kormányrendelettel korlátozható vagy megtiltható a többi között minden olyan intézmény és létesítmény működése, illetve rendezvény és tevékenység, amely járvány terjedését elősegítheti, az üzletek működése, nyitva tartása, egyes termékek árusítása, fogyasztása, a személyforgalom, az áruszállítás, az emberek személyes érintkezése, az intézménylátogatás, az egyes területek elhagyása, egészségügyi szolgáltatások igénybevétele.

A kormány a szükséges mértékben, arányosan gyakorolhatja a jogkörét, kijárási korlátozást nem vezethet be.

A törvényben felhatalmazást kap a kormány, hogy a járvány megelőzése, a következményeinek elhárítása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.