Zsófia
17 °C
21 °C

Kegyetlenül megkínoztak egy macskát Érsekvadkerten a hétvégén

2020.05.27. 15:00

Egy kegyetlen érsekvadkerti állatkínzási ügyhöz riasztották vasárnap este a balassagyarmati helyszínelőket, erősítette meg az Index értesüléseit a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A megkínzott állatról videó is készült, amelyet kedden töltöttek fel az Állatkínzás Érsekvadkerten elnevezésű Facebook-oldalra, ez az oldal azonban azóta elérhetetlenné vált.

Az esetről beszámoló, azóta szintén elérhetetlen Facebook-poszt szerint Érsekvadkerten a szelíd, ápolt, barátságos és ivartalanított 7 éves, Cirmi nevű macskának múlt szombaton nyoma veszett. A macska gazdája másnap kora este arra lett figyelmes, hogy szomszédjának – akivel évek óta rossz viszonyban volt – a fészeréből halk, keserves nyávogás szűrődik ki.

A macskát állítólag ezután a gazda gyereke és unokája találta meg a fészerben.

Az állat ekkor már a haláltusáját vívta, „deréktól lefelé bénult, mozgásképtelen volt, gyakorlatilag szét volt kaszabolva, a farka levágva, a két hátsó lába szilánkokra törve, a bőre nagy felületen lenyúzva, a hasfala szétnyílva”.

A Facebookról azóta törölt poszt szerint az állatot nem lehetett megmenteni, a súlyos sérülései miatt végül elaltatták.

A beszámoló szerint miután rátaláltak a szenvedő macskára, kihívták a rendőrséget, a balassagyarmati helyszínelők pedig ki is vonultak, felvették az adatokat, meghallgatták a fészer tulajdonosát és rögzítették a nyomokat.

A Balassagyarmati Rendőrkapitányság állatkínzás gyanúja miatt indított büntetőeljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit.

Magyarországon 2013 óta szigorúbb büntetés jár az állatok bántalmazásáért és a bűnügyi statisztikákból úgy tűnik, van visszatartó ereje a súlyosabb büntetésnek: évről évre kevesebb esetet regisztrálnak a hatóságok. Elenyésző ugyanakkor azoknak az állatkínzásoknak a száma, ahol az elkövető végül a börtönben köt ki, az állatvédők szerint ez komoly gond.