Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Június elsejével kezdődnek a buszos egészségügyi szűrések

2020.05.27. 06:35

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Magyar Nemzet megkeresésére közölte, hogy június első napjaiban útnak indítják azokat az autóbuszokat, amelyek azokban a térségekben is lehetővé teszik a népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzését, ahol nincs ehhez szükséges infrastruktúra, vagy az ott élők csekély számban keresik fel az egészségügyi intézményeket.

A programban elsődlegesen a kormányhatározatban nevesített felzárkózó települések érintettek, azonban a szűrőbuszokkal az ország valamennyi hátrányos helyzetű településére szervezhető vizsgálat.

Az NNK szerint a lakosság körében nagy az igény arra, hogy egyes szűrővizsgálatokat utazás nélkül, helyben tudjanak igénybe venni. Az NNK hangsúlyozta, hogy idén, tekintettel a járványügyi helyzetre, a szűrésbe vont páciensek számának meghatározásánál a biztonság maximális szem előtt tartása lesz az elsődleges szempont, a jövőben pedig arra törekszenek, hogy ne eseti, ad hoc jellegű programokat bonyolítsanak, hanem következetes szervezéssel, rendszerbe illesztetten valósuljon meg e tevékenység.