Örs, Stella
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Mire számíthat az, aki el akarja hagyni az ország területét?

2020.05.27. 06:25

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes foglalta össze a legfrissebb híreket a határhelyzetről:

Szlovákia, Csehország és Magyarország megállapodott abban, hogy a három ország állampolgárai karanténkötelezettség nélkül léphetik át szerdától az országhatárokat, amennyiben 48 óránál nem hosszabb a tartózkodásuk. (Ilyen esetben Csehországból nemcsak Szlovákián, de Ausztrián keresztül is visszatérhetnek a magyar állampolgárok karanténkötelezettség nélkül.) Ha ennél hosszabb ideig maradnak, akkor továbbra is 14 napos kötelező karantént kell vállalniuk.

A magyar állampolgárokkal egyenlő megítélés alá esnek az Európai Gazdasági Térség állampolgárai, ha állandó tartózkodásra jogosultak Magyarországon, és ezt igazolni is tudják. 

A keddi hírek szerint Romániával egyelőre nem tárgyaltak a korlátozások feloldásáról, mert a két ország közötti epidemiológiai helyzet nincs egyensúlyban.

Az Inforádió összeszedte, mi a helyzet a további országokkal:

Szlovéniába keddtől fokozatosan újranyitja határait, beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, beleértve azokat a turistákat is, akik idegenforgalmi célokból látogatnak oda, feltéve, ha szállásfoglalásról szóló igazolást tudnak felmutatni a határon. Azok a schengeni övezethez tartozó országok és az Európai Unió állampolgárai léphetik át korlátozások nélkül a szlovén határt - azaz nem kell 14 napra karanténba vonulniuk -, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, vagy Szlovéniában van ingatlanjuk. Az enyhítések vonatkoznak továbbá a határ menti ingázókra, a nemzetközi fuvarozókra és a mezőgazdasági vállalkozókra is, akik a szlovén határ mindkét oldalán rendelkeznek ingatlannal vagy művelnek földeket. A karantén alól kivonhatják magukat továbbá azok az uniós állampolgárok, akik oktatási vagy egészségügyi célokból érkeznek az országba, mint a hallgatók, a tanárok és a kutatók, valamint az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevők. Azoknak sem kell karanténba vonulniuk, aki egy napra, temetésre vagy családlátogatásra érkeznek az országba.

Horvátországban a turistáknak a beutazáshoz a szállásfoglalásról kell igazolást felmutatniuk a határon, ahol felveszik az adataikat is.

Montenegróba is be lehet menni magyaroknak pünkösd hétfőtől, azaz június elsejétől, mert az ország megnyitja a határait azon országok állampolgárai előtt, amelyekben 100 ezer főre legfeljebb 25 koronavírussal fertőzött jut. Márpedig Magyarország ilyen.